Krenuli u planine

Gorski kotar danas pun izletnika koji uživaju u pravom snježnom vikendu

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Najzanimljivije destinacije izletnicima su Fužine, Mrkpalj, Begovo Razdolje, Lokve, Delnice, Petehovac Kupjak...FUŽINE – Gorski kotar u subotu je prepun izletnika koji su i iz smjera Rijeke i iz pravca Zagreba krenuli u planine ne bi li bar na tren uživali u pravom snježnom vikendu, odnosno skijanju, sanjkanju, klizanju…


Rijeka, Zagreb, Pula, Karlovac, Zadar, čak i nešto slovenskih te talijanskih registracija, lako se dalo uočiti u većem dijelu Gorskog kotara, a najzanimljivije destinacije izletnicima su bile Fužine, Mrkpalj, Begovo Razdolje, Lokve, Delnice, Petehovac Kupjak…


U Fužinama je ovaj vikend donio otvranje poznate spilje Vrelo koja je, usprkos svim čarima uživanja u snijegu, ipak privukla lijep broj posjetitelja pa se i prije otvaranja čekalo u redu kako bi se uhvatilo 30-40 minuta šetnje po odlično uređenom podzemom prstoru.
Neno Anić, vrstan speleolog, još bolji foto majstor te jedan od stručnih vodiča kroz spilju, rekao nam je da je posebnost ovog lokaliteta iznimno dobro uređena staza za šetnju:


“I dječja i invalidska kolica bez problema i bez ikakvih uzbrdica prolaze cijelu stazu koja zbog vrlo kvalitetne rasvjete predstavlja užitak jer pruža pogled na čudo prirode stvarano stotinama tisuća godina.”, rekao nam je Anić.Načelnik Općine Fužine David Bregovac istaknuo je kako je sretan što su Fužine u novu 2021. godinu ušle otvaranjem ovog mnogima vrlo dragog objekta:


“Subotom i nedjeljom od 11 do 15 bit će moguće razgledati špilju. 50 posto ostvarenog prihoda od prodaje ulaznica tijekom ovog vikenda, 9. i 10 siječnja, bit će donirano u dobrotvorne svrhe za stradale na područjima Petrinje, Gline, Siska i okolice.


Da bismo dodatno bili zanimljivi gostima osposobili smo i sanjkalište na Plasi, a u samom središtu mjesta neki naši ugostitelji nude piće i sendviče za van.


Znamo da to nije isto kao i uobičajena ponuda kafića i restorana, ali mislim da je dobro da smo krenuli i ovako te se nadam da je ovo naznaka početka bolje turističke godine, no što je bila ona prošla nesretna 2020. godina.”, rekao je Bregovac.Da su ta očekivanja realna vidjelo se po gužvi koja je vladala u Fužinama, na sanjkalištu Plasa, ali i skijalištu Čelimbaša te sanjkalištu na Petehovcu, kao i na sanjkalištu u Kupjaku koje više službeno ne radi, ali su brojni sanjkaši i bez baby lifta odlučili uživati u spuštanju niz strminu.


Isto tako bilo je i na delničkom klizalištu, a na svakoj od spomenutih lokacija organizatori su nastojali u potpunosti ispoštivati sve odredbe vezane uz epidemiološke mjere pa su stoga Ćelimbaša i Petehovac povremeno zatvarali ulaz do skijališta i sanjkališta.