Nezadovoljstvo

Gorani ogorčeni odnosom države. Bez obrazloženja im prepolovili sredstva

Marinko Krmpotić

U ime Koordinacije zatražit će se hitan sastanak s ministricom regionalnog razvoja stoga što je osam milijuna kuna iz državnog proračuna namijenjenih za šest goranskih općina i tri grada, bez ikakve najave, svedeno na svega četiri milijuna, što će osujetiti brojne projekteRAVNA GORA – Mišel Šćuka, načelnik Općine Ravna Gora i aktualni predsjednik Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika, zatražit će u ime Koordinacije što hitniji sastanak s Natašom Tramišak, ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, zaključeno je na jučerašnjem sastanku Koordinacije.


Povod ovoj odluci bila su zbivanja vezana uz državnim proračunom planiranih i goranskim lokalnim samoupravama namijenjenih osam milijuna kuna koje bi za šest goranskih općina i tri grada značile lijepu financijsku injekciju koja se kretala na razni od 800.000 pa do milijun kuna namijenjenih realizaciji isplaniraih i prijavljenih projekata. No, budući da je ta svota, bez ikakve najave i obrazloženja, svedena na svega četiri milijuna kuna, goranski su čelnici sada nezadovoljni jer će to, kako je naglasio upravo Šćuka, značiti velike promjene i neizvjesnost u njihovom radu.


Burić nedostupna


»Taj smo novac, smatrajući ga sto posto sigurnim na temelju iskustava iz prošle godine, planirali u proračun ove godine te oko njega gradili realizaciju nekih projekata. Sad je sve to upitno, a da stvar bude još gora, sličnom odnosu svjedočimo i s razine Primorsko-goranske županije pa će za projekt uređenja šetnica na području Stare Sušice Općina Ravna Gora umjesto 80 posto od ukupne svote, dobiti samo 38 posto. Naravno da nas sve to smeta jer nam bitno otežava rad, pa tražimo odgovor na pitanje čemu i zašto takav odnos prema nama, rekao je Mišel Šćuka, HDZ-ov načelnik Ravne Gore.

Slične stavove iznio je i njegov stranački kolega Damir Grgurić, načelnik Općine Skrad: »U raspisanom državnom natječaju jasno je pisalo da će osam milijuna kuna biti usmjereno prema Gorskom kotaru. To je prošle godine ispoštovano, a ove se od toga odustalo bez obrazloženja. Napravljene su takve »korekcije« koje u pitanje dovode realizaciju zamišljenog i želimo znati zašto nas se vara i zašto se ne ispunjavaju obećanja«, rekao je Grgurić, a nezavisni Josip Brozović, čelni čovjek Općine Mrkopalj, bio je još i oštriji: »Tragično je da se pretvaramo u državu »bržeg prsta«. Zar se ne bi trebala mjeriti kvaliteta pripremljenih programa, a ne dozvoljavati pravilo tzv. »bržeg prsta« koje pruža mogućnosti zlouporabe? Smeta me što ovdje s nama nema saborske zastupnice Majde Burić. Smeta me što s njom ne mogu doći u kontakt jer se ne javlja na telefonske pozive. Smeta me što smo u niz navrata na Koordinaciju zvali predstavnike aktualne Vlade RH, ali odgovora nema. Kad nam nešto i govore, onda je to puko teoretiziranje i fraziranje«, ogorčeno je istupio Brozović.


Tematska sjednica


Načelnik Općine Lokve Toni Štimac (SDP) podsjetio je kako oko dvije godine kroz različite oblike ponašanja jasno postaje zanemarivanje potreba goranskih lokalnih samouprava:


»Mi smo do sada šutjeli uvjereni kako je riječ o iznimkama, ali sada postaje jasno da to postaje oblik ponašanja aktualne vlasti. Upravo »rezanje« sredstava namijenjenih goranskim općinama i gradovima to potvrđuje, a apsurdno djeluje podatak da je, dok su nama sredstva prepolovljena, Župa Dubrovačka dobila 750.000 kuna. Ako netko jest u brdsko-planinskom području onda smo to mi, a ne Župa Dubrovačka koja zasigurno ima daleko bolji standard od bilo koje goranske općine ili grada. Nažalost, nije to jedini slučaj. Prije više od godinu dana tražili su da objedinimo sve goranske TZ-ove u jedan zajednički TZ i obećali stalnu pomoć ujedinjenim TZ-ima. Prošle je godine ta pomoć i realizirana, a ove, čini se, neće biti! Očigledno je da smo i tu prevareni, a da ne spominjem igre i igrice oko fantomskog Zakona o brdsko-planinskom području koji postoji samo na papiru, ali ne i u stvarnosti.


Stanje je takvo da se moramo početi buniti i tražiti odgovornost kako od ministara koji se ovako odnose prema nama tako i od premijera Plenkovića kojeg moramo zapitati što on misli o Gorskom kotaru«, rekao je Štimac predloživši da naredna sjednica bude tematski vezana uz sve češće primjere zanemarivanja Gorskog kotara, a na nju treba pozvati nadležne institucije i političare te inzistirati na njihovom dolasku. Taj je prijedlog i prihvaćen i na temelju njega odučeno je da će Mišel Šćuka, predsjednik Koordinacije goranskih načelnka i gradonačelnika, zatražiti što hitniji sastanak s ministricom Tramišak, odnosno što hitnije organizirati tematsku sjednicu Koordinacije vezanu uz sve lošiji odnos vlasti prema Gorskom kotaru.


Pohvale jedino ministru Butkoviću

Iako uglavnom kritički usmjereni, goranski su čelnici iznijeli i jednu direktnu pohvalu – ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću. Mišel Šćuka nazočne je obavijestio kako je dobio ministrovo obećanje o vrlo skoroj isplati troškova za zimsko čišćenje cesta tijekom 2021. godine, a Damir Grgurić je, uz zahvalu i pohvalu ministru, napomenuo kako je taj pozitivan čin djelo ne sustava, već čovjeka koji u potpunosti razumije rad lokalne samouprave: »Ministru hvala, ali što ćemo ako on ode, ili dođe netko drugi? Hoće li i taj novi ministar ili ministrica imati razumijevanja? Taj sustav sufinanciranja troškova zimskog čišćenja cesta trebao bi zaživjeti kao zakonska odredba i tek tada ta će pomoć imati svoj puni smisao«, rekao je Grgurić.