Drugo izdanje

Evo što Goranima donosi Festival dječje književnosti Kućica od knjiga

Marinko Krmpotić

Festival uključuje i promociju putopisne slikovnice Djeca Gorskog kotara autorice Natalije Mitrić, u izdanju Kreativne mrežeOd 17. do 25. svibnja na goranskom će području biti održano drugo izdanje festivala dječje književnosti Kućica od knjiga. Organizator je Fabulus – udruga za promicanje priče, a s malim Goranima punih osam dana će se družiti Roman Simić, Maja Šimleša, Danijela Pavlek, Ana Đokić i Natalija Mitrić.


Njih će ugostiti škole u Ravnoj Gori, Severinu na Kupi, Moravicama, Lokvama, Delnicama, Čabru i Gerovu, odnosno područne škole iz Plešca i Stare Sušice.


Drugi dio festivala, na koji su pozvani svi, i veliki i mali, održava se 18 – 19. svibnja u Čitaonici Kuti u Brod Moravicama, Sretnoj kućici – najmanjoj knjižnici u Hrvatskoj koju preko 90 godina, od njenog osnutka, uspješno vode volonteri.
U Sretnoj kućici će se oba dana vikenda u 11 sati održati književni susreti s Romanom Simićem (subota, 18.5.) i dvojcem Ana Đokić – Danijela Pavlek (nedjelja, 19.5.).


Slikovnica Djeca Gorskog kotara


Nedjeljno popodne, s početkom u 16 sati, rezervirano je za promociju jedne slikovnice posebne za Gorski kotar – putopisne slikovnice Djeca Gorskog kotara autorice Natalije Mitrić, u izdanju Kreativne mreže.Govoreći o promociji te svoje slikovnice Mitrić kaže kako ju je rad na toj slikovnici posebno radovao jer je u njoj spojila tri svoje ljubavi – pisanje, djecu i Gorski kotar – rekla je Natalija Mitrić i pozvala Gorane, ali i sve koji se zateknu u Gorskom kotaru, na divno neformalno književno druženje u kojem će nastupiti većina goranske djeca iz slikovnice – kojih je skoro 40!


U slikovnici će se pronaći sve općine i gradovi Gorskog kotara i njihovi mali osnovnoškolci!


Djecu daruju s preko 150 naslova


Naravno, i ove godine Kućica od knjiga daruje djecu koja sudjeluju na književnim susretima s brdom dječjih knjiga i slikovnica – ukupno preko 150 naslova!


Za to su zaslužni sponzori festivala – dječji nakladnici: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Profil knjiga, Kreativna mreža, Knjiga u centru, Sretno srce, Sezam – Srednja Europa i Fabulus.


Organizatori zahvaljuju na institucionalnoj i medijskoj podršci Kućici od knjiga. Pokrovitelji ovogodišnje Kućice od knjiga su Ministarstvo kulture i medija i Općina Brod Moravice, partneri su Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Hrvatska Čitaonica sela Kuti i Kreativna mreža a medijski ju prate Novi list i Radio Gorski kotar.


Objave o Kućici možete pratiti na facebook stranici Kućica od knjiga.


“Detalje o prijavi na književne susrete u Kutima pronađite na plakatu! Čekamo Vas!” poručila je organizatorica Kućice od knjiga i voditeljica Fabulusa Natalija Mitrić.