NEODRŽIVO

Europal ne radi, radnici godinu dana bez plaće: ‘Neshvatljivo mi je da Hrvatske šume ne reagiraju’

Marinko Krmpotić

U nekadašnjem tvorničkom krugu Europala sve je zapušteno i prazno / M. KRMPOTIĆ

U nekadašnjem tvorničkom krugu Europala sve je zapušteno i prazno / M. KRMPOTIĆ

Smatram da bi Hrvatske šume trebale otkazati ugovor Europalu te raspisati natječaj za novog zakupca, premda ne bi bilo loše – štoviše, to bi možda bilo i najbolje – da sami pokrenu proizvodnju jer za tu vrstu posla imaju i sirovinu i ljude, smatra vrbovščanski gradonačelnikVRBOVSKO – Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić nezadovoljan je nekim zbivanjima vezanim za razvoj gospodarstva na području Vrbovskog. Njegovu reakciju na događanja u drvoprerađivačkom poduzeću Cedar već smo objavili, ali uz Cedar, ističe Mufić, sve se većim poblemom pokazuje stanje u poduzeću Europal, kojim rukovodi jedna talijanska tvrtka.


Riječ je o firmi koja je taj prostor nekadašnje tvornice drvne galanterije i čačkalica iznajmila od Hrvatskih šuma. No ta tvrtka već duže vrijeme – oko godinu dana – ne radi, radnici ne dobivaju plaće, niti Hrvatske šume najamninu. To je, ističe gradonačelnik Vrbovskog, neprihvatljivo, tim više što državna tvrtka (Hrvatske šume) ne reagira.


Višestruke štete


– Zbog takvog ponašanja zakupca, ali i neodlučnosti Hrvatskih šuma, najveće su žrtve radnici kojima duguju plaće i nije im omogućen rad. Na gubitku smo i mi kao lokalna samouprava jer nam nisu plaćena zakonom određena davanja, a gubitnik su i Hrvatske šume, kojima, koliko je meni poznato, Europal ne plaća najam. Mogu razumjeti da gospodarstvenik zapadne u krizu i probleme te da mu treba pomoći, ali sve ima svoju mjeru i ako se ispostavi – a baš je to slučaj u ovom primjeru – da su na gubitku svi, onda nešto treba mijenjati. Konkretno, smatram da bi Hrvatske šume trebale otkazati ugovor tom poduzeću te raspisati natječaj za novog zakupca, premda ne bi bilo loše – štoviše, to bi možda bilo i najbolje – da sami pokrenu proizvodnju jer za tu vrstu posla imaju i sirovinu i ljude.
Ovakvo je stanje neodrživo i štetno za sve te mi je nerazumljivo da Hrvatske šume – u čijem je prostoru tvornica – to ne mogu riješiti. Tamo je donedavno radilo četrdeset ljudi, a sad taj prostor zjapi prazan više od godinu dana, iako sam siguran da bi se vrlo brzo našao novi zakupac tih prostora koji bi pokrenuo rad. Ja sam u niz navrata razgovarao s predstavnicima Hrvatskih šuma, ali nikakva napretka nema. Posljednji mi je put rečeno da će vjerojatno Fina proglasiti stečaj tog poduzeća, a to znači da će se sve skupa otegnuti na nekoliko godina, što je ogromna šteta jer bi taj prostor mogao biti iskorišten i od njega bi svi mogli imati koristi, smatra Mufić, koji je istaknuo još jedan primjer neslaganja s poslovanjem i politikom Hrvatskih šuma, točnije bitno smanjenu količinu sredstava koje su za šumski doprinos plaćena Gradu Vrbovskom za prošlu 2020. godinu.


U nekoliko sam navrata razgovarao s predstavnicima Hrvatskih šuma, ali nema nikakva napretka – Dražen Mufić

U nekoliko sam navrata razgovarao s predstavnicima Hrvatskih šuma, ali nema nikakva napretka – Dražen Mufić


Manji prihodi


– U 2019. godini mi smo kao Grad Vrbovsko imali šumski prihod od 3,7 milijuna kuna, što je 10 posto od prodaje drva ostvarene na području Grada Vrbovskog u šumarijama Vrbovsko i Gomirje. To nije uobičajena svota, već je riječ o pojačanoj sječi nakon teškog vjetroloma koji se najviše osjetio baš na području Vrbovskog. Isto stanje imali smo potom i prošle 2020. godine, ali smo dobili dvostruko manje, točnije 1,7 milijuna kuna, iako je količina prodanog drva bila slična onoj iz prethodne godine.


Smatram da je glavni krivac za to činjenica da Hrvatske šume problemu sječe vjetroizvalama srušenog drveća nikad nisu pristupile kako treba. Smatram da je ta šteta od milijun kubika zahtijevala daleko veće radove, veći broj radnika i puno brže izvlačenje srušenih stabala iz šume. Budući da to nije realizirano, velika je količina drva ostala u šumi i gubila na vrijednosti što se potom odrazilo i na pad cijene pri prodaji pa se dogodio paradoks da smo mi za istu količinu prodanih sortimenata kao i prethodne godine – dobili više nego dvostruko manje! To jednostavno, što god tko rekao, nije dobro gospodarenje! Najgore je kod toga da tu nismo izgubili samo mi, već su još više izgubile i Hrvatske šume, koje bi, da je pristup bio pravi i da su reagirale kako treba – poslale u šumi puno veći broj radnika te obradile i prodale stabla prije no što im je kvaliteta i cijena pala ubog predugog ostanka u šumi. Da se tako postupilo, i zarada bi bila daleko veća od sadašnje! Za to ne krivim upravitelje lokalnih šumarija, već rukovodstvo Hrvatskih šuma, koje je iz ostalih podružnica trebalo prema Gorskom kotaru poslati puno više radnika, kako bi sve bilo napravljeno brže i kako vjetroizvalama srušeno drveće ne bi gubilo na kvaliteti i cijeni, rekao je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.