Razgovor sa županijskim čelnicima

Dražen Mufić: ‘Nisam zakopao nikakve ratne sjekire jer ih nisam ni podigao’

Marinko Krmpotić

Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog, i dalje ne vjeruje u dobre namjere SDSS-a

Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog, i dalje ne vjeruje u dobre namjere SDSS-a

Drago mi je da su me čelnici PGŽ-a saslušali, a posebno mi je drago što su obećali promjene tog odnosa. Naravno, to što je obećano ja ću propitkivati i tražiti da se i ispuni, govori Dražen MufićVRBOVSKO – Jesu li iz Primorsko-goranske županije počeli puhati neki novi vjetrovi, ili je u osnovi riječ samo o još jednom obećanju kojemu je cilj smiriti javnost, tek ćemo vidjeti, rekao nam je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji je nedavno bio gost županijskih čelnika i s tog se sastanka vratio s nizom zanimljivih pojedinosti.


Produljenje rokova


– Otišli smo u Županiju kako bismo vidjeli što učiniti s mogućnošću produljenja ugovora vezanog uz nabavu pokretne trake i ratraka za naše skijalište. Riječ je o tome da je, zbog objektivnih razloga aktualne situacije u Europi, došlo do poteškoća u nabavi potrebne tehnike i stroja. Zato smo – ne samo mi – tražili produljenje tih rokova, i to je prihvaćeno. Uz pročelnika Ljudevita Krpana bio je nazočan i dožupan Petar Mamula i to kao predstavnik srpske nacionalne manjine, a pojavio se i župan Zlatko Komadina koji nije bio najavljen.


Pa kad se on pojavio, onda sam i njemu iznio se ovo o čemu sam u niz navrata medijski istupao, a oni su to kasnije na svojim stranicama popratili tekstom o mom gostovanju kod njih te sve skupa proglasili svojevrsnim zakopavanjem ratnih sjekira jer sam ja, je li, bio njihov najžešći kritičar. To je njihovo stajalište i oni na njega imaju pravo, ali ja nikakve ratne sjekire nisam zakopao i to iz jednostavnog razloga jer ih nisam ni podigao. Sve što sam radio, bilo je upozoravanje na niz nepravilnosti, grešaka i potpuno neprimjerenog ponašanja Županije i prema Gradu Vrbovskom i prema goranskim općinama i gradovima. Upozoravajući na ono što smatram lošim, ja sam uvijek nudio i rješenja, predlagao nove načine odnosa, tražio drukčije kriterije i zalagao se za pomoć u konkretnim i direktnim projektima, a ne uravnilovku po kojoj županija izdvoji dio novca pa tu svotu onda dijeli na devet jednakih dijelova i hvali se velikom pomoći, govori Mufić te se iznova pita kakva je to pomoć ako Županija izdvoji 1,5 milijuna kuna za Fond za Gorski kotar i onda to »usitni« na 166.000 kuna svakoj lokalnoj samoupravi.


Školstvo, zdravstvo i socijala su obveze, potrebna ulaganja u razvojne projekte 


– Ni ja, a ni drugi goranski, pa i ostali čelnici lokalnih samouprava, ne želimo slušati o milijunskim ulaganjima u socijalu, održavanje prometnica, zdravstvo i školstvo. Mi govorimo o projektima razvoja. Školstvo, zdravstvo i socijala su obveze, naglašavam obveze svake županije, pa i PGŽ-a. Odnosno, oni ta sredstva – usput budi rečeno puno veća od onih vezanih uz Gorski kotar – daju i svim drugim dijelovima županije. Ne zato jer to žele i dobra su srca, nego zato jer im je to zakonska obaveza. Zato ponavljam, a ponavljat ću to i dalje, nemojte nam govoriti da ulažete u škole, Domove zdravlja i županijske ceste, nego nam pomognite u projektima kojima je cilj rast standarda, razvoj gospodarstva, zapošljavanje… To je prava pomoć, zaključio je gradonačelnik Dražen Mufić.

Mala sredstva


– Tko god se bavi bilo kakvim poslom vezanim uz lokalnu samoupravu, zna da su to smiješno mala sredstva, odnosno novac za koji možete asfaltirati 15 metara ceste. Na takve stvari ja sam upozoravao i upozoravat ću jer Županija ne postoji sama za sebe – mada su mnogi u njoj uvjereni da jest tako – već zbog toga da svojim sredstvima (a ona se osiguravaju iz poreznih davanja svih građana), kao i svojim znanjem pomaže razvoju svih, posebno nas koji zaostajemo za razvijenim dijelom Primorsko-goranske županije.


Drago mi je da su me čelnici PGŽ-a saslušali, a posebno mi je drago što su obećali promjene tog odnosa. Naravno, to što je obećano, ja ću propitkivati i tražiti da se i ispuni. A tijekom tog razgovora obećano mi je da će vjerojatno već ove godine svota namijenjena Fondu za Gorski kotar značajno narasti i ići prema onome što sam predlagao, a to je oko 10 milijuna kuna. U bliskoj budućnosti, rečeno je, možda će to biti i 20 milijuna kuna. E, to su već solidni novci, čak i ako ih se podijeli na devet jednakih dijelova. Mada i dalje smatram da to nije dobro, odnosno da kriteriji moraju biti drukčiji, govori vrbovščanski gradonačelnik te je ponovio svoje mišljenje da kriteriji moraju vrednovati projekte, posebno one usmjerene na zapošljavanje ljudi jer će jedino to zadržati stanovništvo u Gorskom kotaru.


O SDSS-u

 


Gradonačelnik Dražen Mufić reagirao je i na jučerašnji istup Đorđa Busića, predsjednika SDSS-a i svog zamjenika iz redova srpske nacionalne manjine.


– On tvrdi da su mi se vijećnici Županijske skupštine obratili s prijedlogom za razgovor. To nije točno. Nitko me nije kontaktirao. Ali, nema veze. Ako su spremni razgovarati o boljitku i razvoju Vrbovskog, ja ih primam doslovce sutra, odnosno idući dan od njihovog prijedloga. No, sumnjam u takav prijedlog. Njihov je prvenstveni stranački cilj opstrukcija bilo kakvog razvoja. U suprotno me do sada nisu uvjerili, rekao je gradonačelnik Mufić.

Sjajne vijesti, ali…


– Sredstva PGŽ-a namijenjena Gorskom kotaru moraju biti vezana uz kvalitetu projekta, odnosno kriterije podjele novca, kriterije koji će jasno odrediti kako poticati razvoj. Sve to je na tom razgovoru načelno prihvaćeno, a župan Komadina je najavio da će u skoro vrijeme svota pomoći Gorskom kotaru narasti do 20 milijuna kuna, kao i da će biti osmišljeni novi kriteriji. Sve to su, po meni, sjajne vijesti.


Uz jednu ogradu – ako su točne. Naime, puno nam je puta već Županija svašta obećavala, a nakon toga obećano »kresala« i jako smanjivala. Dakle, na koji način će biti realizirana ova obećanja, tek ćemo vidjeti. No, ja ću ih na to često podsjećati, a ako sam sve krivo shvatio – a nisam – neka se jave i isprave me. Uostalom, vidjet ćemo se, nadam se, uskoro u Ravnoj Gori na sjednici Županijske skupštine pa tamo možemo dodatno sve razmotriti i analizirati, rekao je gradonačelnik Dražen Mufić.