Antidemografski potez

Reakcije na najavu Ministarstva: Dobiješ jedan školski smjer u Delnicama, a izgubiš dva

Marinko Krmpotić

Ukidanjem postojećih smjerova u SŠ Delnice tjeraju se mladi iz sredine u kojoj žive / Foto M. KRMPOTIĆ

Ukidanjem postojećih smjerova u SŠ Delnice tjeraju se mladi iz sredine u kojoj žive / Foto M. KRMPOTIĆ

Vijećnik Ivica Knežević poslao je otvoreno pismo ministru Fuchsu u kojem negoduje zbog najave da će u Srednjoj školi biti uveden smjer šumarski tehničar, ali će se ukinuti ekonomski i jedan gimnazijski smjerDELNICE – Najave mogućnosti ukidanja ekonomskog i jednog gimnazijskog usmjerenja u Srednjoj školi Delnice, uz istodobno pokretanje smjera šumarskog tehničara, izazivaju sve žešće reakcije goranske javnosti. Čemu u ionako otežanim uvjetima života ukidati postojeće smjerove te i na taj način tjerati mlade iz sredine u kojoj žive, pitaju se mnogi. Među prvim javnim reakcijama je i ona bivšeg delničkog gradonačelnika Ivice Kneževića, aktualnog vijećnika Grada Delnica koji je na adresu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa poslao otvoreno pismo. Pojašnjavajući taj čin Knežević kaže:»Izravan razlog mog obraćanja je upisna struktura u srednjim školama u 2022./2023. godini u Republici Hrvatskoj, dokument i prijedlog na koji moramo reagirati. U trenutku kad je carica Marija Terezija 7. sudenoga 1778. proglasila ovo područje Gorskim kotarom (Processus montanus), trećim kotarom u tadašnjoj Severinskoj županiji, Gorski kotar je imao 44.000 stanovnika. Na popisu stanovništva 2011. bilo nas je 23.000, a na posljednjem svega 19.000! Dakle, Gorski kotar definitivno i sigurno umire.


Ivica Knežević / Snimio M. KRMPOTIĆ

Ivica Knežević / Snimio M. KRMPOTIĆ


 


Alpska EU praksa
Protiv toga smo se borili i javnim prosvjedom u Zagrebu na Trgu sv. Marka 2014. godine te nizom sastanaka i uvjeravanja. Nakon toga donijet je Zakon o brdsko-planinskim područjima koji je s Programom mjera i Akcijskim planom trebao podići i spasiti Gorski kotar kao jedino područje u Hrvatskoj koje je isključivo planinsko. Sudjelovao sam, između ostalog, na tematskim sastancima u Saboru gdje su francuski i švicarski veleposlanici te austrijski ataše za poljoprivredu iznosili dobru praksu njihovih zemalja koje se itekako brinu o svojim alpskim selima i naseljima, i ni pod koju cijenu ne dozvoljavaju da se ugasi i posljednja gostionica u selu! Na jednoj od sjednica Vlade moglo se čuti kako je premijer Plenković pozvao sve ministre da se sukladno nadležnostima njihovih ministarstava uključe i pomognu u razvoju i opstanku Like. Podržavam to jer i Lici doista treba pomoć, no što je s Gorskim kotarom, kada će on, i hoće li ikada doći na red!?


Pitanje političke volje


I onda čitamo na službenim stranicama Ministarstva prosvjete i sporta kako se za sljedeću školsku godinu planira ukidanje program ekonomista u Srednjoj školi u Delnicama, uz najavu da će se ukinuti i jedan gimnazijski program da bi se odobrio program šumarskog tehničara koji nam je strateški i dugoročno važan. To je prežalosno! Zar je to podrška Ministarstva Programu mjera uz Zakon o brdsko-planinskim područjima? Zar se tako stvara budućnost kroz ljudske potencijale bez kojih će sve biti uzaludno? Za autore tog prijedloga to je, očito, pitanje ekonomske opravdanosti i održivosti, a po meni to je, prije svega, nulto demografsko, sociološko, kulturološko, gospodarsko, a prije svega političko pitanje, pitanje političke volje vladajućih da stvore sve potrebne uvjete kako bi se ovaj kraj zaštitio. Bez takvog odnosa prema Gorskom kotaru, na ovom području neće biti moguće sačuvati život, a ono što je bitno u ovom konkretnom slučaju je da malo više sredstava iz proračuna za vraćanje i zadržavanje programa u školi ne bi ni slučajno destabiliziralo ni uzdrmalo državu«, piše Knežević moleći za promjenu odluke, odnosno poštovanje specifične situacije u kojoj se Gorski kotar nalazi. Slične reakcije najavljene su i iz drugih izvora pa je očigledno da su Gorani na početku jedne nove borbe, borbe za očuvanje srednjoškolskih i gimnazijskih programa čije ukidanje može nanijeti novu štetu ovom području.