Novi ciklus

Chef Zdravko Tomšić održao radionicu: ‘Gastropotencijal Gorskog kotara je ogroman’

Alenka Juričić Bukarica

Foto R. Pichler

Foto R. Pichler

On je demonstrirao izradu četiri polutrajna proizvoda od svinjskog mesa, sva četiri utemeljena na tradicijskim goranskim mesnim prerađevinama



DELNICE – Turistička zajednica (TZ) Kvarnera u suradnji s Turističkom zajednicom(TZ) Gorskog kotara i goranskim ugostiteljima organizirala je novi ciklus aktivnosti na razvoju gastronomije u Gorskom kotaru te je tako održana praktična radionica na temu Jednogodišnje životinje: polutrajni proizvodi od svinjskog mesa pripremljeni u vlastitoj kuhinji. Praktičnu poduku je vodio chef Zdravko Tomšić, suradnik TZ-a Kvarnera za gastronomiju, koji je demonstrirao izradu četiri polutrajna proizvoda od svinjskog mesa, sva četiri utemeljena na tradicijskim goranskim mesnim prerađevinama. Inače, svinjsko meso je i povijesno bitno za Gorski kotar, jer je kao jednogodišnja životinja bila jedan od nositelja goranske gastronomije i gastronomske baštine. Jetrena kobasica, »zalito« meso, hladetina te svinjski filet u začinskom bilju su prerađevine koje su u doba kada nije bilo hladnjaka, bile način čuvanja mesa u Gorskom kotaru.


Posjet pogonu


Tijekom edukacije također je organiziran i posjet jednom proizvodnom pogonu s preradom i sušionicom mesa te su ugostitelji imali prilike pogledati kompletan proces pripreme polutrajnih proizvoda. Druga radionica odnosila se na pripremu zimnice pod nazivom Zimnica iz vlastite kuhinje: fermentacija & soljenje & kiseljenje u octenoj otopini & šećerenje.


Nakon obje radionice organizirane su degustacije proizvoda te su bili organizirani tematski ručkovi i večere i to u lovranskom restoranu Food & Wine bar Ganeum te planinarskom domu Vagabundina koliba smještenom na cesti koja vodi od Fužina prema Bribiru. Ručkovi i večere bili su prilika da ugostitelji vide kako se na kreativan i tehnički napredan način tradicijske namirnice i tradicijski okusi mogu prezentirati u modernom i avangardnom obliku. Kroz jednu od degustacija, kvarnerski proizvođač Buretić Bregi kroz svoje polutrajne proizvode od svinjskog mesa pokazao je usmjerenje svojih proizvoda u segmentu delikatesnog programa namijenjenog boljim restoranima, delikatesnim dućanima te hotelima visoke klase.


Kombinacija kuhinja




– Ovim edukacijama zaokružili smo jednu jako dobru godinu za kvarnersku gastronomiju gdje goranska kuhinja ima iznimno važnu ulogu i upravo nas ta kombinacija goranske, primorske i otočne kuhinje čini jedinstvenima. Kroz aktivnosti koje smo osmislili i pokrenuli, otvorili smo mnoga pitanja aktualnog stanja gastroscene s tim da smo najjači naglasak stavili na poticanje upotrebe tradicionalnih namirnica, kreativnosti i stjecanje novih znanja i vještina u razvoju gastronomije Gorskog kotara. Potencijal Gorskog kotara u gastronomiji je zaista ogroman. Gorski kotar zapravo ima sve preduvjete da svoj imidž kao destinacija izgradi na jedinstvenoj autohtonoj gastroponudi i gastroiskustvima. Hvala Turističkoj zajednici Gorskog kotara te našim goranskim ugostiteljima što su prihvatili našu inicijativu, što sudjeluju na edukacijama i što ulažu u svoje znanje, kazala je direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov.