SLATKA MANIFESTACIJA

FOTO Festival jagoda u Selcu: Crvene ljepotice zablistale u raznovrsnim slasticama

Robert Šimonović

Snimila Ana Križanec

Snimila Ana KrižanecSELCE – Male ili velike, tamnocrvene ili svjetlocrvene, oble ili kvrgave, pravilne ili nepravilne, same ili u kombinaciji s drugim sastojcima, u kolaču ili sladoledu, pekmezu ili džemu, soku ili likeru… Zapravo, sasvim je svejedno, bitno je samo da su naše junakinje, prave i sočne slatkice, crvene ljepotice – jagodice bobice! Ako još uvijek nije jasno o čemu se točno radi, otkrit ćemo vam da se ovog vikenda u Selcu odvija jedna od najslađih manifestacija u regiji, i to u obliku 13. Festivala jagoda.


Odlične za zdravlje


Jagodno slavlje otpočelo je danas u prijepodnevnim satima u suncem okupanom Selcu, a svojim su ga nastupima uljepšali klinci i klinceze iz Dječjeg vrtića Radost – Područni vrtić Selce, iz plesne skupine KUD-a “Vatroslav Lisinski”, kao i Mažoretkinja grada Crikvenice. Nastupio je i legendarni selački “112-godišnjak” – KUD Neven, a fešta je nastavljena uz glazbeni sastav Ex. Zvijezde dana ipak su bile jagode svih oblika i veličina, koje su izložene “iskakale” s nekoliko štandova postavljenih na selačkoj žili kucavici.

Jagode i proizvode od jagoda nudili su proizvođači okupljeni u Udrugu proizvođača jagoda Zagrebačke županije “Jagodni prsten”, a neki od njih su OPG Bulf, OPG Vulje ili OPG Nikolina Varga… Kako nam je otkrila Zvjedana Bulf iz OPG-a Bulf, u Selce je iz Križa pokraj Ivanić Grada stigla u pratnji supruga Ivice i prijateljice Snježane. Ona i suprug, osim jagoda, u ponudi imaju i likere i džemove od jagoda. Uzgojem jagoda bave se već 23 godine, a na svojem imanju imaju čak 50.000 sadnica jagoda. Zvjedanu pitamo da nam otkrije neke zanimljivosti i posebnosti vezane uz jagode.


– Jagode, kojih postoji barem jedno 30 sorti, prepune su C vitamina i samim time odlične za zdravlje. Primjerice, ljudi ne znaju da jagoda ima više C vitamina od limuna. Čak 90 posto jagode čini voda, niskokalorične su, i mogu se kombinirati sa slatnim ili slatkim jelima, kaže Zvjezdana Bulf.


Slastice i kokteli


Također, ova stručnjakinja za jagode kaže i da je ljudima najbitnije da su jagode slatke, zbog čega najčešće kupuju tamnocrvene jagode, pretpostavivši da su upravo takve jagode najslađe. Međutim, kako kaže Zvjedana, slatkoća jagoda ovisi isključivo o njihovoj sorti. Nekoliko štandova dalje Mihaela i Ismeta prodavale su zanimljive slastice od jagoda, koje su izrađene u hotelskoj kući Jadran.– Tu su mini tart od jagoda, torta od jagode i čokolade, cheesecake jagoda, parfe kocka od jagoda, nabrajaju nam zaposlene, balansirajući istovremeno između želja kupaca, naleta vjetra, plastičnih posuda, vilica, kase, hladnjaka…


I to nije sve… U večernjim satima Selačkinje, Selčani i njihovi posjetitelji mogli su uživati u posebnoj ponudi pića i koktele od jagoda, kao što je bula od jagoda i bosiljka ili strawberry gin tonic, ali i nastupu vrckavih djevojaka iz grupe Gelato Sisters. Festival jagoda svi zainteresirani moći će posjetiti i danas između 10 i 18 sati. U to vrijeme bit će moguće kupiti jagode, slastice i druge proizvode od jagoda, ali i razne druge suvenire i proizvode od lavande, meda, drva… Za zabavu će u 10 sati ujutro biti zaduženi momci iz sastava Trio Crikvenica.