BE-TO Brinje

Energana u Brinju nadomak realizacije: Instaliran najsloženiji dio opreme

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

Mjesec travanj naredne godine trebao bi označiti okonačanje radova na ovom postrojenju. Tada bi se ova energana-elektrana trebala spojiti na elektroenergetsku mrežu HEP-aBRINJE – Grubim zemljanim radovima na jednoj ledini započela je prije pola godine nedaleko od Brinja realizacija najvećeg projekta u ovoj općini. Ondje se gradi kogeneracijska elektrana na biomasu BE-TO Brinje, ukupne električne snage 5,7 MWel i 10 MWt toplinske snage, ukupne vrijednosti 18.5 milijuna eura.


Glavni izvođač ovoga projekta je poduzeće „Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja“ koje je već pristupilo montaži strojarskog dijela opreme. Instaliran i najsloženiji dio opreme, tzv. modul predgrijača težine 60 tona i dužine 22 metra, za čiju su ugradnju trebale 350 tonska dizalica, uz dvije manje, reklo bi se obične dizalice.


Ovih dana radi se na potpunom zatvaranju glavne zgrade kogeneracijske elektrane, dok radovi u unutrašnjosti neprestano traju. Trenutno je tijeku „glancanje“, završetak ugradnje opreme kotlovskog postrojenja. Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić (HSS) od samih početaka prati dinamiku radova i tvrdi kako svi građevinski radovi za sada napreduju planiranom dinamikom, pri čemu se trenutno radi na vanjskim instalacijama vodovoda i struje, a ne zaostaje niti ugradnja potrebne opreme koja će bukvalno šumski otpad pretvarati u električnu i toplinsku energiju. Načelnik Fumić nam je pojasnio svoja očekivanja od ovoga projekta.


snimio Marin Smolčić
– Svako ulaganje, svako novo radno mjesto dobro su došli svakoj općini pa tako i Brinju. Ovo su velika ulaganja, a Općina Brinje je na ova ulaganja dodala 70 posto troškova vezanih uz nerazvrstane pristupne ceste. Asfaltirali smo 1,5 km nove pristupne ceste ovoj energani. Od investitora smo dobili podatak kako će u prvoj fazi rada energane biti zaposleno najmanje 20 ljudi. Budući se na ovome neće stati, prilikom proširenja postojećih kapaciteta posla bi moglo biti za dodatnih 60-ak ljudi. Općina Brinje nema toliko nezaposlenih pa to znači da ćemo radnike „uvoziti“ iz drugih sredina, optimističan je načelnik Zlatko Fumić.


snimio Marin Smolčić


Mjesec travanj naredne godine trebao bi označiti okonačanje radova na ovom postrojenju. Tada bi se ova energana-elektrana trebala spojiti na elektroenergetsku mrežu HEP-a i početi proizvoditi prve megawate električne struje. Uz energanu-elektranu koja se završava u Gospiću ovo je drugi projekt ove vrste u Lici koji bi uskoro trebao započeti s radom.