Generiranje slika

Dvorana Filodrammatice ugostit će nesvakidašnje natjecanje Prompt Battle, evo detalja

Ivana Kocijan

Foto: NN

Foto: NN

Sudionici igre su pozvani da pokažu svoje prompt-vještine u vrlo kratkom vremenu, a publika izabire pobjednike mečeva koji se igraju jedan na jedan po kup sistemuVelika dvorana Filodrammatice ove će subote od 19 sati ugostiti nesvakidašnje natjecanje Prompt Battle. Kako doznajemo od organizatora, Prompt Battle je natjecanje u generiranju slika pomoću tekstualnih naredbi, odnosno događaj uživo u kojem se sudionici natječu jedni protiv drugih korištenjem softvera za pretvaranje teksta u sliku (riječ prompt se može prevesti kao uputa izdana računalnom sustavu).


– Natjecatelji su već odabrani i marljivo treniraju, a mi vas pozivamo da nam se kao publika pridružite ove subote od 19 sati u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) i svojim pljeskom i navijanjem sudjelujete u izboru prvog riječkog pobjednika ovog nesvakidašnjeg natjecanja.


Ulaz je slobodan.
Sudionici igre su pozvani da pokažu svoje prompt-vještine u vrlo kratkom vremenu, a publika izabire pobjednike mečeva koji se igraju jedan na jedan po kup sistemu.


Pobjednik je onaj tko, prema reakcijama publike, uspije izvući najviše iznenađujućih, uznemirujućih ili najljepših slika iz tajanstvenih dubina generatora slika DALL·E 2, poručuju organizatori.


Proučavanjem strelovitog razvoja modela strojnog učenja i njihove sposobnosti transformiranja teksta u kvalitetne slike, natjecanje su 2022. godine osmislili i pokrenuli berlinski umjetnici i predavači na Sveučilištu za tehnologiju i ekonomiju u Dresdenu, Sebastian Schmieg i Florian A. Schmidt, u suradnji sa svojim studentima dizajna.


Autori koncepta projekt su realizirali zajedno sa studentima na HTW-u Dresden: Bernadette Geiger, Ellom Zickerick, Emily Krause, Levijem Steinom, Linom Schwarzenberg i Robertom Hellwigom.


Nakon više od dvadeset održanih natjecanja na umjetničkim festivalima i drugim programima diljem Europe (transmediale, Berlin; IMPAKT festival, Utrecht; Beta Festival, Dublin; Ars Electronica, Linz; Chaos Communication Congress, Hamburg, itd.), događaj sada prvi put stiže i u Rijeku.