ZA STANARE ZGRADA

Dok Rijeka tek planira, Kastav novi sustav odvoza otpada uvodi već od ponedjeljka

Marinko Glavan

Kastavski model, iako je riječ o neusporedivo manjem broju spremnika za višestambene zgrade, mogao bi biti dobar pokazatelj učinkovitosti i novog riječkog sustavaKASTAV – Novi sustav odvoza otpada za stanare višestambenih zgrada, kakav bi u Rijeci trebao zaživjeti za godinu i pol do dvije, u Gradu Kastvu će se početi primjenjivati već od ponedjeljka, 31. listopada.


Nešto skuplje


Sustav će, baš kao i tek planirani riječki, funkcionirati na bazi zajedničkih spremnika kojima će pristup imati isključivo stanari zgrada kojima je određeni spremnik dodijeljen, a naplata odvoza otpada temeljit će se na volumenu bačenog otpada tijekom određenog mjeseca, odnosno prema tome koliko je puta određeni korisnik bacio smeće u spremnik za miješani komunalni otpad u tom mjesecu.


Kastavci su se, u odnosu na planirani riječki sustav u kojem će se otpad odbacivati u vanjske spremnike, odlučili za nešto skuplji sustav poluukopanih spremnika, no princip njihova punjenja i pražnjenja, kao i obračuna mjesečnih troškova, isti je, pa bi kastavski model, iako je riječ o neusporedivo manjem broju spremnika za višestambene zgrade, mogao biti dobar pokazatelj učinkovitosti novog sustava. Kako kad je riječ o pravednijoj raspodjeli mjesečnih troškova za odvoz smeća, tako i povećanju udjela odvojeno prikupljenog otpada, odnosno smanjenju ukupne količine miješanog komunalnog otpada koji se šalje na obradu u Centar za gospodarenje otpadom Marišćina.
– Sustav odvoza otpada za korisnike u višestambenim zgradama baziran je na poluukopanim spremnicima na dvanaest lokacija, uglavnom na području naselja Rešetari te u samom centru Kastva. Svaki spremnik može se otvoriti jedino korištenjem elektroničkih ključeva koji su podijeljeni stanarima kojima je dodijeljen određeni spremnik. Time se eliminira mogućnost da u spremnike dodijeljene određenim zgradama otpad odlažu drugi građani. Spremnici imaju posudu u koju se odlaže otpad, zapremine trideset litara, a evidentiraju svako otvaranje, kao i koji je korisnik otvorio spremnik i bacio otpad. Sukladno tome, raspodjela troškova odvoza otpada između stanara bit će na temelju broja bacanja smeća svakog pojedinog korisnika, odnosno volumena koji je tijekom određenog mjeseca iskoristio – objašnjava Dalibor Babić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Kastva.


Više odvajanja


Na pitanje koji su očekivani rezultati u višestambenim zgradama, kada je riječ o smanjenju količine miješanog komunalnog otpada i povećanju reciklabilnih vrsta otpada, odgovara kako će implementacija sustava, zajedno s edukacijom korisnika, pokazati stvarne rezultate.


– U svakom slučaju, očekujemo da će ovaj sustav potaknuti građane na značajno veće odvajanje reciklabilnih vrsta otpada. Budući da će se naplata odvoza otpada temeljiti na tome koliko je puta određeni korisnik bacio otpad u spremnik za miješani komunalni otpad, to će, očekujemo, potaknuti sve korisnike da izdvajaju što više korisnih frakcija otpada, čiji se odvoz ne naplaćuje, čime će smanjiti svoju količinu predanog miješanog komunalnog otpada. Koliko će biti povećanje odvojeno prikupljenog otpada, za sad je nezahvalno prognozirati, ali ćemo organizirati niz javnih tribina i edukacija za fizičke i pravne osobe kako bi im ukazali na prednosti novog sustava i kako da kontroliraju svoje troškove te ujedno doprinesu smanjenju ukupnog miješanog komunalnog otpada. Ne samo za korisnike zajedničkih spremnika, nego i za korisnike individualnih, u obiteljskim kućama, kakvih je većina na području grada Kastva, rekao je Babić.


Zanimalo nas je i kako će novi sustav utjecati na cijenu odvoza otpada, no Babić odgovara kako ona u budućnosti neće ovisiti o gradskom sustavu, već o troškovima odvoza koje ima KD Čistoća, obrade otpada na Marišćini, kao i otkupu odvojeno prikupljenog otpada.


– U zadnje vrijeme svjedočimo velikim poremećajima na tržištu odvojeno prikupljenog otpada, odnosno sirovina. Za većinu njih treba platiti da budu zbrinute, tako da je nezahvalno prognozirati u kojem smjeru će se kretati i cijena odvoza otpada, kaže Babić.


Gradonačelnik Mostarac se nada brzoj prilagodbi


Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac kaže kako vjeruje da će građani i tvrtke brzo prihvatiti novi sustav, ali ukazuje i na brojne nedostatke u sustavu gospodarenja otpadom na državnoj razini.


– Hrvatska ni sama ne zna točan smjer gospodarenja otpadom. Država je odredila sankcije i kazne preuzevši europske norme, ali to nije popratila adekvatnom infrastrukturom, što vidimo na primjerima centara za gospodarenje otpadom. Ipak, odvajanje otpada je svakako korak u pravom smjeru, stoga smo zadovoljni što smo i mi krenuli tim putem.


Napravili smo sve da novi sustav prikupljanja otpada u Kastvu uvedemo sa što manje problema. Građane trošak opreme nije koštao ništa i većinu smo financirali iz fondova i sredstava razvoja KD-a Čistoća. Nakon dugo vremena odvajanje otpada je tema u kojoj pokazujemo brigu o zajednici i suživotu i nadam se da će se i građani i poslovni subjekti vrlo brzo prilagoditi na novi sustav, kaže Mostarac.