RAZVOJ PODUZETNIŠTVA

Crikvenica raspisala javni poziv za dodjelu nepovratnih sredstava poduzetnicima. Ovo su uvjeti

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Javnim pozivom se provode mjere u cilju jačanja konkurentnosti poduzetnika na tržištu, ostvarivanja dodatnog praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja, poboljšanja uvjeta raspoloživosti financijskih resursa i korištenja poduzetničke infrastrukture.CRIKVENICA – Grad Crikvenica raspisuje Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih potpora iz Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Crikvenice za 2022. godinu. Za nepovratne potpore poduzetnicima predviđen je iznos od 1.004.000 kuna, a za cjelokupan program gospodarstva i turizma iznos od 1.573.000 kuna. Javnim pozivom se provode mjere u cilju jačanja konkurentnosti poduzetnika na tržištu, ostvarivanja dodatnog praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu, poboljšanja uvjeta raspoloživosti financijskih resursa, korištenja poduzetničke infrastrukture te rješavanja društvenih problema primjenom poduzetničkih načela. Javni poziv bit će otvoren do iskorištenja sredstava koja su osigurana u proračunu Grada Crikvenice za 2022. godinu, a najkasnije do 17. lipnja.


Prijave na javni poziv podnosit će se Gradu Crikvenici, odnosno Odsjeku za gospodarstvo, turizam i projekte, i to na obrascima prijave koje će biti objavljene u sklopu poziva s traženom i potpunom dokumentacijom. Prijava će se moći predati i elektroničkim putem na e-mail adresu [email protected], poštom ili neposredno u pisarnicu Grada Crikvenice, Kralja Tomislava 85, Crikvenica. Javni poziv bit će objavljen na mrežnoj stranici Grada Crikvenice. Dodatne informacije moći će se dobiti na brojeve telefona 051/455-408, 051/455-409 te elektroničkom poštom na adresi [email protected]. Također, od petka, 13. svibnja, u prostorijama Gradske uprave Grada Crikvenice poduzetnicima će na raspolaganju biti djelatnici Poduzetničkog centra Vinodol, kojima se svi prijavitelji mogu obratiti za pomoć pri prijavi na Javni poziv.


Zeleno i digitalno


Kako napominju čelnici grada na Dubračini, ovogodišnji Prijedlog programa donosi neke novine. Tako će u sklopu najpopularnijih mjera one za nabavu strojeva i opreme te mjere uređenja, odnosno kupnje poslovnog prostora, prijave biti ograničene na prijavitelje koji posluju osam i više mjeseci. Isto je i kod popularne mjere poticanja ženskog poduzetništva. Iz Grada napominju da je cilj ove odluke potaknuti cjelogodišnje poslovanje na području grada.
– Uz postojeće popuste na iznos komunalne naknade i najam terasa poduzetnicima koji posluju osam i više mjeseci, te uz mjere iz Programa, značajne uštede ostvarit će i poduzetnici koji svoje poslovanje produže za samo dva mjeseca. Nova je i mjera povrata poreza na potrošnju plaćenog za siječanj, veljaču, ožujak, studeni i prosinac, a kojoj je također cilj olakšavanje poslovanja poduzetnicima koji posluju osam i više mjeseci – kažu iz Grada.
Novost je i mjera za poticanje stvaranja »zelenih« radnih mjesta i digitalnih zanimanja budućnosti kojom se želi potaknuti poduzetnike na obrazovanje i stručno osposobljavanje u sve popularnijim i traženijim zanimanjima, npr. monter solarnih toplinskih sustava, monter solarnih fotonaponskih sustava, specijalist zaštite okoliša, web-dizajner, programer web/mobilnih aplikacija, specijalist za proizvodne sustave i robotiku itd.


Inkluzija korisnika


Kod mjere zapošljavanja mladih na neodređeno vrijeme novost je uključivanje potpore za sufinanciranje neto plaće u iznosu od 1.000 kuna mjesečno po zaposlenoj mladoj osobi, sadašnjem i bivšem korisniku usluga Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce, što čini iznos od 12.000 kuna godišnje.


– Cilj je pružiti potporu mladim ljudima bez podrške obitelji koji su bili ili i dalje jesu korisnici usluga Centra Izvor Selce, naravno, kako bi im se olakšao ulazak na tržište rada, a poslodavce potaknulo na njihovo zapošljavanje – kažu iz Grada.
Također, u mjeru za očuvanje deficitarnih zanimanja dodano je zanimanje kamenoklesar, a nakon provedenog e-savjetovanja, temeljem zaprimljenog prijedloga, dodano je i zanimanje logoped, zanimanje koje je izrazito deficitarno.