PREDIVNE DIVLJE ŽIVOTINJE

Čarolija blage zime u Kuterevu: Zaigrani medvjedi uživaju na suncu čekajući prvi ovogodišnji ručak

Marin Smolčić

Osim kraćeg vrlo hladnog razdoblja medvjedi ove zime u Kuterevu nisu dulje hibernirali. Kao niti njihovi rođaci po Velebitu i Lici.KUTEREVO – Za 10 dana počinjemo hraniti medvjede. Za to smo već pripremili prve ovogodišnje obroke: mrkvu, suncokret i crni orah.


Ova je sorta oraha s najtvrđom korom pa ih mogu slomiti samo najmlađi medvjedi. Naši medvjedi ovih zimsko-proljetnih dana malo leže i žmirkaju na Suncu, malo se igraju sa slamom. Ni sami ne vjeruju da su na obroncima Velebita nastupili topliji dani u ovo doba godine. Bez ledenica i snijega, s temperaturama zraka u plusu!!!

Rekao nam je ovo voditelj Utočišta za medvjede u Kuterevu Ivan Crnković Pavenka. Doznajemo kako se u Utočištu trenutno nalazi šest volontera pristiglih iz BiH, Njemačke i Engleske. Neki će doma početkom travnja, neki tek početkom jeseni.Osim kraćeg vrlo hladnog razdoblja medvjedi ove zime u Kuterevu nisu dulje hibernirali. Kao niti njihovi rođaci po Velebitu i Lici. Protekle jeseni su se dobro udebljali, imaju „tople bunde“ pa onda lako podnose hladnoću koja je zimus pritiskala i do -15 stupnjeva C.


Posebnost Kutereva očituje se i po tome što tijekom ove epidemije korona virusa nisu evidentirali niti jednog zaraženog žitelja. Niti od korone, niti od gripe.


Pitamo kako su ponyji?!?


“Oni se samo seksaju pa se njihova ubožnica u Kuterevu pretvorila u harem, i vrtić s mnoštvom ždrijebadi. Uz Velebit, čistu vodu i hranu afrodizijaci im nisu potrebni”, napominje Pavenka. Koliko sve ovo utječe i na ljude to nismo pitali.