STIGAO ODGOVOR

Bukobrani se u općini Fužine neće graditi – do daljnjega. HAC odbio zahtjev Općine

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Općina Fužine je u niz navrata od HAC-a tražila postavljanje bukobrana uz dio autoceste Rijeka – Zagreb koji prolazi blizu kuća u naseljima Vrata i Belo Selo, kao i na vijadukt Bajer s kojeg se, po mišljenju mnogih, čuje prejaka buka u Fužinama, najturističkijem naselju Gorskog kotaraFUŽINE – Od izgradnje bukobrana uz prometnicu Rijeka – Zagreb koja prolazi područjem općine Fužine do daljnjeg – ništa. Uz napomenu da je ovo »do daljnjeg« pojam koji, s obzirom na odgovor koji je na adresu ove lokalne samouprave stigao iz Hrvatskih autocesta, vjerojatno tek na lijep način rečeno – nikad. Podsjetimo, od izgradnje autoceste Rijeka – Zagreb mještani dijela naselja Vrata i Belo Selo opravdano se bune protiv buke kojoj su izloženi budući da je prometnica izgrađena nedaleko od njihovih kuća. U sličnom su položaju i neka druga goranska područja smještena uz prometnicu (Zalesina, Vrbovsko…), ali jedina službena reakcija do sada bila je ona iz općine Fužine gdje su mještani potpisali peticiju, a mjesna lokalna samouprava reagirala u niz navrata te od HAC-a zatražila postavljanje bukobrana uz dio prometnice koji prolazi blizu kuća, kao i na vijadukt Bajer s kojeg se, po mišljenju mnogih, čuje prejaka buka u Fužinama, najturističkijem naselju Gorskog kotara.


Javna nabava


Na ta traženja ovih je dana iz Hrvatskih autocesta stiglo očitovanje u kojem, između ostalog, piše:


– Obavještavamo vas da su Hrvatske autoceste (HAC) pokrenule postupak javne nabave »Novelacije projektne dokumentacije i provedba upravnog postupka za zidove za zaštitu od buke uz autocestu A6 Bosiljevo – Rijeka, lokacije Vrata i Belo Selo, te uz autocestu A7 Granični prijelaz Rupa – Matulji – Orehovica – Sv. Kuzam – Hreljin – Šmrika, lokacije Jušići i Diračje«, kojim će se izvršiti izmjena projektne dokumentacije zaštite od buke te ishoditi izmjena građevinske dozvole, kako bi ista bila u skladu s pravilima struke i standardima HAC-a. Po provedbi upravnog postupka i izradi cjelokupne dokumentacije, sukladno financijskim mogućnostima Hrvatskih autocesta, pristupit će se izgradnji.« – piše u dopisu gdje je najbitniji dio baš ovaj završni dio posljednje citirane rečenice, dio koji HAC-u omogućava da u izgradnju ne krene – nikad.

Upravo to pokušat će spriječiti načelnik općine Fužine David Bregovac koji najavljuje daljnju borbu.


– Nikoga ovakav odgovor ne može učiniti zadovoljnim, tim više što se za izgradnju tih bukobrana borimo nekoliko godina i već smo imali gotov projekt i svu potrebnu dokumentaciju. Zašto to nije iskorišteno kad se moglo, ja ne znam, ali ova nova odluka znači da će se samo za novo prikupljanje sve moguće dokumentacije izgubiti opet 3-4 godine. Dakle, HAC koji sigurno odlično zarađuje na ovom području nije u stanju izdvojiti djelić od te zarade i napraviti bukobrane. Zato ću se obratiti ostalim institucijama države, ponajprije ministru Butkoviću koji je u niz navrata pokazao poznavanje razne problematike ovih naših područja – rekao je načelnik Bregovac.


Utjecaj na zdravlje


I dok za područje Vrata i Belog Sela postoje bar teoretske mogućnosti izgradnje bukobrana, prijedlog Općine Fužine vezan uz izgradnju bukobrana na vijaduktu Bajer je odbijen jer, piše u očitovanju HAC-a, »zaštita od buke provodi se prvenstveno u zoni postojećih stambenih objekata te se izvođenje barijere za zaštitu od buke u sklopu Akcijskog plana upravljanja bukom planira temeljem više prioriteta, među kojima su glavni razina buke i broj stanovnika koji je izložen prekomjernoj buci. Sukladno navedenom, ne predviđa se zaštita okolnog područja od buke cestovnog prometa s mosta Bajer.«, piše u dopisu Hrvatskih autocesta, uz napomenu da je »preporuka Hrvatskih autocesta da se u zoni prekomjerne buke od autoceste ne planiraju nove stambene zone, tj. građevinska područja, zbog lošeg utjecaja autoceste na zdravlje stanovnika (ispušni plinovi, buka) te velikih troškova same izgradnje sustava zaštite od buke«.


Bregovac: Odbijanje gradnje nije u skladu sa zakonom


Odbijanje gradnje bukobrana na mostu iznad Bajera, naglašava Bregovac, nije u skladu sa zakonom pa će Općina Fužine, bude li trebalo, tražiti i zakonsku zaštitu.
– Autori tog dopisa iz HAC-a očigledno ne znaju da je područje oko mosta bilo turistička zona i prije prolaska drugog kraka autoceste Rijeka – Zagreb. A zakonom je određeno da u takvim zonama moraju biti postavljeni bukobrani. Logično je da ćemo nastaviti s našim traženjima, i to ne samo zbog zakona, već ponajprije zbog interesa stanovnika ovog kraja te daljnjih mogućnosti turističkog razvoja – rekao je Bregovac.