ATRAKCIJA RIJEKE

Budući Kvart kulture u kompleksu Benčić imat će i javni park uz otvoreni dio potoka: Pogledajte kako će izgledati

Bruna Matičić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Projekt uređenja javnih površina i izgled budućeg trga koji će biti smješten u središtu kvarta kulture Benčić, okružen spomenutim kulturnim i javnim institucijama u prizemlju Dječje kuće predstavio je projektant Saša RandićRIJEKA – Nekadašnji kompleks Benčić polako poprima obrise budućeg riječkog Kvarta kulture, u njemu se nalazi Muzej moderne i suvremene umjetnosti, ali i Palača šećerane, odnosno Muzej Grada Rijeke, nedavno otvorena Dječja kuća te buduća zgrada Gradske knjižnice Rijeka, a sada će kompleks dobiti i javni park, pravu zelenu oazu za odmor i druženje uz otvoreni dio potoka.


Projekt uređenja javnih površina i izgled budućeg trga koji će biti smješten u središtu kvarta kulture Benčić, okružen spomenutim kulturnim i javnim institucijama u prizemlju Dječje kuće predstavio je projektant Saša Randić, a predstavljanju su nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za komunalni sustav Maja Malnar, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca te pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.


U uvodnom obraćanju gradonačelnik Obersnel podsjetio je kako je riječ o izuzetno složenom i tehnički zahtjevnom području u kojem je bilo potrebno riješiti podzemne vode, retencije za oborinske vode, kao i sve infrastrukturne instalacije potrebne za funkcioniranje zgrada unutar kompleksa. U sklopu uređenja javnih površina planirana je gradnja parkirališta, pješačkih staza i uređenje zelenih površina, obuhvat zahvata uključuje površinu od 15 700 kvadratnih metara, a cjelokupna vrijednost radova na uređenju javnih površina s pripadajućom infrastrukturom iznosi 53 milijuna kuna s PDV-om.


Foto galerija: Uređenje Benčića Foto: Vedran Karuza
-Zahvaljujući rješenju projektanta Saše Randića imamo projekt kojim ćemo povećati zelene površine u gradu te otvoriti potok Brajda koji protječe dijelom budućeg trga i perilo, koji svjedoče o specifičnoj arhitektonskoj priči vezane uz Rijeku i potoke koji teku ispod. Na zapadnom dijelu bloka predviđeno je uređenje parkirališta s 57 parkirališnih mjesta, kao i stanice za najam i punjenje električnih bicikala. Parkiralište će biti privremene naravi dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi i ne pronađe adekvatna lokacija u blizini na koju bi se moglo preseliti. Osim toga, uredit će se i režim prometa kroz Teslinu ulicu koja će postati dvosmjerna radi jednostavnijeg i prihvatljivijeg pristupa, rekao je Obersnel te napomenuo da će projekt uređenja javne površine biti završen u dvije faze. Prva faza obuhvaća prostor od Dječje kuće prema Ulici Nikole Tesle i on će biti gotov za mjesec i pol dana, a u drugoj fazi uređivat će se prostor iza Dječje kuće prema Manzonijevoj ulici, i to paralelno s prostorom buduće Gradske knjižnice čiji se završetak izgradnje očekuje početkom sljedeće godine.


Projektant Randić, pojasnio je kako je koncept uređenja proizašao iz nove namjene bloka kojoj je parkovno uređenje najprikladnije za proširenje sadržaja zgrade šireg urbanog konteksta, ali iz povijesnih obilježja bloka. Naime, parkovne površine prisutne su u bloku Benčić kroz cijelu povijest izgradnje ovog prostora tako da je u gusto izgrađenom bloku industrijskih zgrada zadržano zelenilo, uključujući i parkić manjeg formata uz Palaču šećerane. Jedan od bitnih elemenata je potok Brajda i Perilo koji će se otkriti uređenjem i adekvatno prezentirati, a predviđena je i mogućnost postave umjetničkih instalacija. Tako će središnje mjesto zauzeti paviljon uz buduću Gradsku knjižnicu, u kojem će svoje mjesto naći mozaik Ede Murtića.


-Kroz projekt smo nastojali stvoriti ambijent koji je ugodan i koji bi na neki način odgovarao sadržajima, a to je po našem mišljenju park koji će biti i svojevrsno mjesto okupljanja. Park nije oblikovan kao dekorativna površina, već kao pristupačan prostor koji poziva na korištenje i koji predstavlja proširenje programskih sadržaja. Središnji prostor ispred Dječje kuće oblikuje se kao travnjak, mjesto za igru i različita događanja, a okolni prostor sadržavat će visoko zelenilo, dok je uz planirane terase na istočnom rubu predviđena sadnja raznih stablašica i voćki, koje mogu služiti za igru, ali i edukaciju djece, rekao je Randić te zaključio kako prostor uz kulturne objekte, javne institucije i nove zelene površine ima perspektive postati jedan novi punkt društvenog života i okupljanja Riječana.