Načelnik Općine Fužine

Bregovac: “PGŽ namjerno zapostavlja i zakida Gorski kotar, uzima se puno više nego vraća”

Marinko Krmpotić

Petar Hrg i David Bregovac Foto Marinko Krmpotić

Petar Hrg i David Bregovac Foto Marinko Krmpotić

"Oni tu ne ulažu jer žele, nego jer moraju! A kad je o projektima riječ, onda su ta ulaganja – vidi se i po ovom odbijanju – bijedna i jadna", rekao je Bregovac.FUŽINE – Gorskom kotaru puno se više uzima, no što mu se vraća, i to od strane države, a posebno Primorsko-goranske županije, zaključak je današnjeg istupa Davida Bregovca, načelnika Općine Fužine, koji je tiskovnu konferenciju sazvao razočaran, po njegovom mišljenju, novim primjerom katastrofalnog odnosa PGŽ-a prema Gorskom kotaru zabilježenog ovaj puta na županijskoj skupštini koja je pri glasovanju o rebalansu odbila svih pet s goranske strane predloženih amandmana, a od 130 milijuna kuna “viška” koje je trebalo rasporediti u nove poslove i projekte, čak 40 posto usmjerila je na Platak.


Samohvala bez pokrića


“Ja sam u ime Općine Fužine predložio amandmane vezane uz 700.000 kuna ulaganja u infstrukturu vjerskog turizma u Liču, pojačana sredstva za postavljanje pokretne trake na sanjkalištu te izgradnju sportske dvorane u Vratima. Grad Vrbovsko predložio je amandman vezan uz uređenje gradske knjižnice, odnosno pojačanje Fonda za Gorski kotar s 1,5 milijuna kuna na 10 milijuna kuna. Ništa od toga nije prihvaćeno, a kao uvod imali smo samohvalisavu priču o tome kako se jako i puno ulaže u Gorski kotar pri čemu se spominjalo zdravstvo, školstvo i socijala, a to su područja na kojima je Županija zakonski obvezna pomagati jer je vlasnica i domova zdravlja i školskih ustanova.


Pomoć sve manja

Iako država ima drugačiji odnos i daje više no što uzima, upitno je dokle će taj odnos vladati. Naime, ističe Bregovac, država je kroz mjere kompenzacije zaista pomagala, ali je iz godine u godinu ta pomoć sve manja: “2018. godine dobili smo 750. 000 kuna, godinu potom lijepih 1,3 milijuna kuna, potom 2020. godine 1,2 milijuna kuna te prošle godine 607. 000 kuna, a ove samo oko 300. 000 kuna pri čemu treba znati da naredne godine te mjere prestaju važiti! Dakle, sve manje nam pomaže i država, a da ne govorimo o državnim firmama koje na našem području zarađaju jako puno, a vraćaju jako malo.”, zaključio je Bregovac dodavši kako bi sve naše sredine bile i bogatije i uređenije da ne moraju izdvajati tako velika sredstva za županjsku i državnu kasu.Dakle, oni tu ne ulažu jer žele, nego jer moraju! A kad je o projektima riječ, onda su ta ulaganja – vidi se i po ovom odbijanju – bijedna i jadna. Omjer glasova za naše amandmane bio je 17 za i 23 protiv, a od onih koji su bili protiv tu su bili i Leo Pavela kojemu su usta inače puna Gorskog kotara, tu je bio i Franjo Butorac koji se inače zalaže za Gorski kotar ali se, eto, sad nije, a tu su, i dva meni potpuno nejasna vijećnika s područja Grada Vrbovsko koji su glasovali protiv prijedloga koji bi pomogao da se u tom gradu izgradi knjižnica. Ako nisu za to, pitam ih a za što su onda?


Brojke sve govore


Nažalost, ove sramne odluke još su jedan dokaz činjenice da Županija namjerno zapostavlja i zakida Gorski kotar, posebno ako se bilo tko od Gorana usudi pobuniti i progovoriti protiv njih. No, brojke su neumoljive, a po službenim podacima FINE – i potpuno suprotno tvrdnjama o milijunskim ulaganjima na goransko područje – stanje je potpuno suprotno. Naime, sukladno zakonskim odredbama svaka lokalna samouprava dio svojih prihoda mora uplaćivati državi i županiji. Dao sam si zaista malo truda i izvukao podatke o tome koliko je iz Općine Fužine uplaćeno od 2018. do 2021. godine na adresu Županije i države, a koliko je vraćeno. Po tim podacima 2018. godine s naše je strane prema PGŽ-u uplaćeno 823.000 kuna, a PGŽ je nama uplatila istu svotu.


Nezadovoljan i Hrg

Tiskovnom istupu nazočio je i Petar Hrg, direktor TZ Gorski kotar koji je izrazio veliko nezadovoljstvo činjenicom da je na Skupštini za dokument Master plana razvoja turizma Gorskog kotara rečeno kako je završio u – ladici! “Upravo suprotno. Mi po tom dokumentu radimo, a rezultati su vidljivi u sve većem broju gostiju i prošle i ove godine. Takve paušalne ocjene meni su neshvatljive i neprihvatljive, tim više što je istim tim vijećnicima predlagano da se na jednoj sjednici Skupštine predstavi Master plan, dokument kojeg je dio izrade platila i Primorsko-goranska županija. Neki vijećnici očigledno ne znaju što u tom dokumentu piše, niti su voljni znati, ali su sremni na potpuno pogrešne ocjene.”, rekao je direktor HRG.

Istina, htjeli su nam dati samo 400.000 kuna, ali budući da je to bila izborna godina, ja sam kroz pregovore sa županom, kojih je cijena bila moja politička podrška njegovoj opciji, dobio dodatnih 423.000 kuna. Iste godine državi smo uplatili 105.000 kuna, a na temelju tzv. kompenzacijskih mjera vezanih uz gubitak “brdskog” zakona država nam je uplatila 750.000 kuna, sedam puta više. Godine 2019. županiji smo uplatili malo više od milijun kuna, a oni su nam “velikodušno” dali 473.000 luna. Godinu kasnije na otprilike istu količinu našeg novca “dobili” smo od PGŽ-a 673.000 kuna, a prošle godine na naših uplaćenih 890.000 kuna Županija je odgovorila s 487.000 kuna. Dakle, svake godine Županija od nas više uzme no što nam vrati, a kada i vrati dio, radi od toga pravi spektakl sakrivajući kako su nas, u stvari, prevarili.


Tako su i ovog puta za naš zahtjev vezan uz izgradnju Križnog puta i jačanje ponude vjerskog turizma, za što imamo projekt vrijedan 650.000 kuna, odgovorili kako će nam dati 100.000 kuna. Na moj upit što ću s tek jednom sedminom, rečeno mi je da krenemo raditi u fazama! Kako stvari sada stoje odbit ćemo i tih 100.000 kuna, ali želim javno reći, a to ću i ponavljati, da Županija nama ništa ne daruje, već na nama zarađuje”, zaključio je Bregovac.