Načelnik Fužina

Bregovac ogorčen na Komadinu: Županija je Platku majka, a Gorskom kotaru maćeha

Marinko Krmpotić

David Bregovac / Foto Marinko Krmpotić

David Bregovac / Foto Marinko Krmpotić

Jača nezadovoljstvo politikom PGŽ-a prema Gorskom kotaru, pokazuje to i najnoviji istup načelnika Fužina.Nezadovoljstvo politikom Primorsko-goranske županije prema Gorskom kotaru – koliko god iz Županije tvrdili kako u Gorski kotar ulažu stotine milijuna kuna – sve je izraženije.


Novi primjer je tiskovna Davida Bregovca, čelnog čovjeka Općine Fužine koji nakon prošli tjedan iznesenih kritika vezanih uz činjenicu da vijećnici Županijske skupštine nisu prihvatili niti jedan amandman predložen s područja Gorskog kotara, sada progovora o općoj slici ulaganja u Gorski kotar, uspoređujući ih s ogromnim ulaganjima koje posljednjih nekoliko godina PGŽ realizira u projekt Platak.


Župan Komadina, poručuje Bregovac, svojim nesmotrenim ulagačkim potezima troši novce proračunskih obveznika na megalomanske projekte.


Upitna isplativost
«Riječ je o projektima upitne ekonomske isplativosti koji kao da su rađeni po uzoru na zagrebačku žičaru. Tako je u zadnjem rebalansu PGŽ-a od gotovo 35 milijuna kuna viška nenamjenskih prihoda, punih 12 milijuna kuna odvojeno za Platak.


Za isti taj projekt u ovoj je godini planirano ulaganje od 22,6 milijuna kuna, a ukupno je uloženo više od 150 milijuna kuna u Platak.


I dok se, s jedne strane, milijuni »upucavaju« u područje koje gotovo da i nema stanovnika, potrebe Gorana potpuno se zanemaruje.


Da je župan Komadina istom dinamikom ulagao u razvojne projekte po jedinici lokalne samouprave u Gorskom kotaru, mogao je tijekom posljednjih desetak godina minimizirati demografski egzodus.


Jer, područje Gorskog kotara izgubilo je između dva popisa broj stanovnika koji odgovara veličini jednog goranskog grada.


Da se toliko ulagalo u Gorski kotar, punio bi se županijski proračun, potaknuo bi se pozitivan gospodarski puls, neki od onih koji su otišli, možda bi i ostali.


No, umjesto toga župan ulaže u projekt upitne ekonomske isplativosti, zapošljava nešto manje od 30 osoba i to na području s jednim ili nijednim stanovnikom.


Tim novcem kojim Platak raspolaže svaki bi grad i općina u Gorskom kotaru imali odavno razvijenu mrežu sanjkališta.


U Općini Fužine već bi realizirali odavno planirani projekt Alpine Coaster koji će, kako se najavljuje, župan preseliti na Platak i time će namjerno osiromašiti Fužine za jedan kvalitetan turistički sadržaj.


Valja spomenuti i to da Platak raspolaže s 15-ak snježnih topova, dok gradovi i općine u Gorskom kotaru nemaju niti jedan. Uz to, na Platku se ulaže u južnu padinu gdje im ni snježni topovi neće pomoći zbog klimatskih promjena pa će se vrlo brzo pokazati kako je Platak rupa bez dna, projekt koji će nakon ogromnih ulaganja tražiti isto tako velika sredstva za održavanje, a to znači da će Gorani, ali i svi drugi, biti taoci Platka«, rekao je Bregovac osvrnuvši se i na odnos PGŽ-a prema prijevozu školaraca.


«Nadstandard« u praksi


«Jedan od primjera gdje Županija nema sluha je osiguranje prijevoza djeci koja žive do tri kilometra udaljenosti od osnovne škole. Naime, prema viđenju Županije toj djeci ne treba osigurati prijevoz jer je to »nadstandard«.


U ovom slučaju Općina Fužine izdvaja financijska sredstva kako bi osigurala prijevoz i djeci koja žive do tri kilometra udaljenosti od osnovne škole.


Dakle, brinemo se o onome o čemu bi se trebala brinuti Županija. Zbog svega toga predlažem županu da, kada bude obilazio derutne objekte kojima upravlja Županija u Gorskom kotaru, u taj obilazak krene ne automobilom, već pješke i to ne za lijepog sunčanog dana, već za onakvih kakvi su u Gorskom kotaru najčešći – po kiši, uz visok snijeg i temperaturu ispod nule.


Osigurat ćemo mu pregled objekata i to tako da ne hoda više od 3 km što je »standard« koji Županija osigurava našoj djeci«, rekao je Bregovac iznova zamjerivši Županiji što u više od godinu dana nije bila u stanju dogovoriti mrežu autobusnih linija kojima se bi se osigurao prijevoz goranskim učenicima, studentima i radnicima.


Zamaskirana nebriga o Goranima


«Župan Komadina uz nesmotrena ulaganja zakazao je i u provođenju načela socijaldemokracije. Nebriga za djecu, zanemarivanje zdravstvene skrbi i potreba Gorana, ignoriranje demografskog egzodusa… samo je dio negativnog odnosa prema Gorskom kotaru, odnosa koji župan pokušava komunikacijski maskirati pa i Platak razvija pod okriljem tvrtke Goranski sportski centar gdje Goranima, točnije Delnicama od silnih milijuna pripadne crkavica.


Po sličnom se principu izdvaja i za kapitalne projekte koji nasušno trebaju Gorskom kotaru«, zaključio je Bregovac.