Sporna odluka

Apsurd u Matuljima: Žele razvijati ruralni turizam, a ljudima zabranili držanje koza i krava

Marina Kirigin

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Smatram da su ruralne sredine u kojima bi se trebalo dozvoliti držanje domaćih životinja Rukavac, Mihotići i Jušići. Po mom mišljenju, zabrana držanja domaćih životinja trebala bi biti na snazi samo za najuži centar Matulja – govori Eduard Baćić, zamjenik načelnika MatuljaMATULJI – Zbog nesmotrene odluke o izmjeni matuljske Odluke o komunalnom redu, koju je donio prethodni saziv općinskog Vijeća u ožujku prošle godine, neki ruralni dijelovi Općine Matulji našli su se u situaciji da domaćinstva nemaju pravo držati domaće životinje. Konkretan slučaj dogodio se u Vlahovom Bregu pored Jušića u kojem je jedna obitelj više od dvadeset godina držala koze, a zbog izmjene općinske odluke, sada to više ne bi smjela činiti. Takve i slične situacije pojavile su se u još nekim ruralnim dijelovima Općine Matulji, koji su bliže centru mjesta pa je na posljednjoj sjednici vijeća zatraženo da se po hitnom postupku ide u izmjenu te odluke.


– Obitelj iz Vlahovog Brega godinama drži koze. Međutim, zbog prijave je komunalni redar morao izaći na teren i ustanoviti da ta obitelj sada više na to nema pravo zbog izmjene odluke o komunalnom redu koja se dogodila lani u ožujku.


Držanje životinja


Budući da se moralo reagirati prema odluci, obitelji je naloženo da životinje mora ukloniti do 15. travnja. Međutim, budući da smo svjesni da ta odluka nije dobra te da bi ju trebalo korigirati, taj rok smo pomakli za 30. lipnja. Smatram da bi u odluci hitno trebalo izmijeniti, odnosno omogućiti držanje domaćih životinja nekim bližim, ali ruralnim mjestima u užem centru Matulja. Primjerice, smatram da su ruralne sredine u kojima bi se trebalo dozvoliti držanje domaćih životinja Rukavac, Mihotići i Jušići. To jesu naselja najbliža užem centru, ali su isto tako to i ruralne sredine. Po mom mišljenju, zabrana držanja domaćih životinja trebala bi biti na snazi samo za najuži centar Matulja.


Juračić najavio izmjenu Odluke o komunalnom reduPredsjednik matuljskog Vijeća Slobodan Juračić naveo je da se uskoro predviđa revizija Odluke o komunalnom redu i da će se nastojati da to bude točka dnevnog reda već u lipnju ove godine.
– Namjera nam je u Odluci »skinuti« neke zabrane vezane uz područja na kojima trenutno nije dozvoljeno držanje životinja, a s druge strane želimo i definirati način držanja domaćih životinja – rekao je Juračić.

Kao što sam i rekao na posljednjoj sjednici Vijeća te kao što ste i prenijeli u vašem listu, mišljenja sam da luksuzni turizam više nije zlatna špina, nego pomust kravu. Osim toga, kako možemo s jedne strane poticati OPG-ove, a onda s druge strane braniti držanje domaćih životinja. U planu je da se konzultiramo s članovima mjesnih odbora te da se dogovorimo na koji način ćemo izmijeniti ovu odluku – rekao je Eduard Baćić, zamjenik načelnika Matulja, navevši da je izmjenu odluke zatražila i Turistička zajednica Općine Matulji. Direktorica turističkog ureda Marijana Kalčić zatražila je da se napravi revizija Odluke o komunalnom redu Općine Matulji iz 2021. godine na način da se poštuju smjernice u turizmu RH.


Povratak korijenima


– Smjernice u razvoju turizma sve više su usmjerene na ruralni i regionalni razvoj te posebice na ruralni turizam i njegove posebne oblike. Smjernice potiču razvoj, unapređivanje i promociju ruralnih područja, ruralnog turizma, kulture, održivosti, poduzetništva i zapošljavanja i samoodrživosti. Trenutno se u suradnji s Institutom za kulturne rute Vijeća Europe provodi i izrađuje projekt certificirane europske kulturne rute »Iter Vitis Route – Iter Vitis Croatia«, kao i turističke kulturne rute »Tur Kultur« koja radi na razvoju i implementaciji postojećih kulturnih/turističkih ruta te kreiranju novih, što je posebno važno za ruralni razvoj budući da većina ruta prolazi upravo kroz ruralna područja.


Sukladno europskim i nacionalnim strateškim dokumentima, vrlo je važan utjecaj održivog i uključivog rasta na gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ekologiju i razvoj ljudskih potencijala jer se smjernice u hrvatskom turizmu za naredno razdoblje posebno odnose na poduzetnike, proizvođače i OPG-ove na ruralnim područjima. U skladu s razvojnim dokumentima kao što su Strategije ruralnog razvoja RH, Labelling i brendiranje ruralnog turizma županije te program osnaživanja i edukacije ruralnih žena za koji je dobivena i nagrada Community Award od strane Civic Europe, promišljeno se radi na razvoju ruralnog turizma, uzgoju domaćih životinja, ekološkom i održivom razvoju te povratku korijenima kao jednog od najvećih trendova svjetskog turizma. Na taj se način jačaju ljudski resursi, potencijali u turizmu, ugostiteljstvu, poljoprivredi, ruralnom razvoju i drugim djelatnostima te se podiže konkurentnost hrvatskog turizma. Jačanjem ljudskih potencijala potiču se udruživanje, suradnja i sinergija, umrežavanje, poduzetničke inicijative, lokalni razvoj zajednice i samoodrživost. Zbog svega navedenog trebalo bi krenuti u reviziju odluke i prilikom revizije uzeti u obzir postojeće OPG-ove i njihovu održivost i jasno odrediti urbane sredine te njihove granice.


Ako Općina Matulji želi razvijati ruralni turizam, a to radimo zadnjih 20 godina i volimo se pohvaliti da imamo sve preduvjete za biti visoko na ljestvici, onda svakako moramo što prije revidirati odluku i stanovnicima kojima je OPG egzistencijalno pitanje, omogućiti daljnji rad ili spremno ponuditi drugo rješenje koje će zadržati i ruralno i egzistencijalno – rekla je Marijana Kalčić.