Poziv čitateljima

SLUČAJ GORDOGAN Ministarstvo kulture opet odbilo Matanov časopis

Kim Cuculić

Prošle godine Branko Matan je za naš list komentirao da se »Slučaj Gordogan« može sažeto opisati ovako: »Ministarstvo kulture je u 2018. obustavilo sufinanciranje časopisa koji izlazi četrdeset godina.«



ZAGREB Glavni urednik časopisa »Gordogan« Branko Matan odaslao je okružnicu na dvjestotinjak adresa suradnika i simpatizera časopisa, a jedan od povoda je i taj što je Ministarstvo kulture objavilo rezultate natječaja za 2019. godinu prema kojima je časopis »Gordogan« ponovno odbijen. Prošle godine Matan je za naš list komentirao da se »Slučaj Gordogan« može sažeto opisati ovako:


»Ministarstvo kulture je u 2018. obustavilo sufinanciranje časopisa koji izlazi četrdeset godina.« Nakon što je uredništvo »Gordogana« uputilo javni prosvjed Ministarstvu kulture zbog ukidanja potpore tom časopisu, iz Ministarstva je stigao odgovor da razlozi za odbijanje financiranja »Gordogana« nisu ni estetske ni sadržajne prirode, nego višegodišnje neuredno izvršavanje obveza (neredovito izlaženje, manjkava izvješća…), što je kod dodjele državnih potpora koje podliježu nadzoru vrlo važan kriterij.


Digitalno i tiskano izdanje


Vezano uz financijska izvješća, Branko Matan je odgovorio da posljednjih nekoliko godina uredno objavljuju brojeve unutar roka, te da su i rokovi publiciranja i izvješća koja je »Gordogan« dostavljao bila od Ministarstva prihvaćana. Sada je u Matanovoj okružnici link na novi dvobroj 37-38, koji je objavljen u digitalnom obliku i besplatno je dostupan na portalu časopisa:


http://www.gordogan.com.hr/gordogan/novi-broj/. Najavljeno je i tiskano izdanje, a Matan objašnjava: – U nizu javnih istupa tijekom prošle godine najavljivali smo da ćemo izaći 14. prosinca. Dogodilo se da smo nakon dosta godina upravo u »godini polemike« uspjeli zakasniti s izlaskom. S druge strane, broj je opsegom najveći u posljednjem desetljeću. Treba napomenuti da u formalnom smislu, to jest s obzirom na ugovore koje imamo s Gradskim uredom za kulturu i Srpskim narodnim vijećem, izlazak u siječnju nije kašnjenje i tretira se kao uredno izlaženje. Budući da je Ministarstvo kulture iznova odbilo »Gordogan«, očito je da ćemo i u 2019. morati pozvati čitatelje i simpatizere za pomoć u donacijama. Ministarstvu kulture prijavili smo se i na natječaj za potporu izdavanju knjiga. Tu smo pak prošli: za dvije knjige Nenada Polimca tražili smo 60. 000 kuna, a dobili smo 50.000 kuna – osvrnuo se Matan.

Antifašistički stihovi




Novi dvobroj »Gordogana« donosi antifašističke stihove hrvatskih nekomunističkih autora – Slavka Vereša, Gustava Krkleca, Julija Benešića, Ilije Jakovljevića i Antuna Barca. Branko Matan priredio je i opsežan prilog o »Slučaju Gordogan«, a slijedi tematski blok o Stanku Lasiću (1927. – 2017.), o kojemu pišu Mirko Galić, Zdenko Tonković, Velimir Visković i Latinka Perović. Marina Bagarić autorica je teksta »Gvozd prije Krleže« (prvi dio istraživanja o Krležinom Gvozdu). Suradnici »Gordogana« su i Bora Ćosić, Tonko Maroević, Sanja Ivić, Nenad Polimac i drugi. Objavljen je i blok recenzija.


Od 1979. godine kad je pokrenut, »Gordogan« je izlazio najprije kao »časopis za književnost i sva društvena pitanja«, a od drugoga sveska istoga godišta kao »časopis za književnost i sva kulturna pitanja« do 1998. godine, s prekidima u 1989. i 1994; nakon ponovnog pokretanja 2003. pod istim imenom izlazi kao »kulturni magazin«.