Koristan izum

Znoje vam se noge? Znanstvenici iz Singapura možda su pronašli rješenje tog problema

T.I.

Foto: National University of Singapore

Foto: National University of Singapore

Novi film istraživača s Nacionalnog sveučilišta Singapur apsorbira 15 puta više vlage od uobičajenih higroskopnih materijala poput zeolita i silika gelaTim istraživača sa Nacionalnog sveučilišta u Singapuru (NUS) razvio je novi film koji je vrlo učinkovit u isparavanju znoja s kože kako bi nam bilo hladno i ugodno dok vježbamo. Pritom, vlaga prikupljena od ljudskog znoja može se koristiti za pogon nosivih elektroničkih uređaja kao što su satovi i fitnes trekeri.


„U našem novom izumu stvorili smo novi film koji je izuzetno učinkovit u isparavanju znoja s naše kože, a zatim upijanju vlage iz znoja. Također poduzimamo ovaj korak dalje – pretvarajući vlagu iz znoja u energiju koja bi se mogla koristiti za napajanje malih nosivih uređaja ” – objasnio je za SciTechDaily voditelj istraživačkog tima, docent Tan Swee Ching s Odjela za znanost i inženjerstvo NUS-a.


Energija se prikuplja preko malog nosivog uređaj za prikupljanje energije koji sadrži osam elektrokemijskih ćelija, koristeći sloj za upijanje znoja kao elektrolit. Svaka ćelija može stvoriti oko 0,57 volta električne energije nakon upijanja vlage. Ukupna energija koju uređaj sakuplja dovoljna je za napajanje diode koja emitira svjetlost.
Uobičajeni higroskopni materijali poput zeolita i silika gela imaju malo kapaciteta za apsorpciju vode i krute strukture, što ih čini neprikladnima za upijanje vlage od isparavanja znoja.  Za usporedbu, novi film istraživača s NUS-a apsorbira 15 puta više vlage i to 6 puta brže od uobičajenih materijala.


Ove značajke mogu se zahvaliti glavnim komponentama novog tankog filma, dvjema higroskopnim kemikalijama – kobalt kloridu i etanolaminu. Osim što izuzetno apsorbira vlagu, ovaj film može brzo isparavati vodu kad je izložen sunčevoj svjetlosti, a može se „regenerirati“ i ponovno koristiti više od 100 puta.


K tome, pri uporabi film mijenja boju prilikom uporabe od plave do ljubičaste što nije napravljeno radi vizualnog dojma već kao indikator do kojeg je stupnja film natopljen tekućinom.


Upijajući film ugrađen je u prozračne i vodonepropusne membrane politetrafluoretilena (PTFE), koje su fleksibilne i često se koriste u odjeći. Ova kombinacija jednako se pokazala primjenjivom za upijanje vlage na jastučić ispod pazuha, oblogu cipela i uložak za cipele.


Prototip uloška za cipele izrađen je pomoću 3D ispisa od mekog polimera i tvrdog polimera. Sad samo preostaje da izum znanstvenog tima Nacionalnog sveučilišta u Singapuru prigrle komercijalne tvrtke kojima je u cilju povećati udobnost svoje odjeće ili obuće.