Google Doodle

Znate li koja je žena danas „glavna“ na Googleu? Zaslužna je za otkriće vitamina B koji pomaže trudnicama

Portal Novilist.hr

FOTO/Rajčica (Vitamin B9), Pexels

FOTO/Rajčica (Vitamin B9), Pexels

Današnji Googleov doodle obilježava 131. godišnjicu rođenja Lucy Wills.Lucy Wills je rođena 1888. godine u blizinu Birminghama, u Engleskoj. 1911. godine je postala jedna od prvih žena u toj državi koje su diplomirale na Sveučilištu Cambridge, gdje je Wills stekla diplomu u botanici i geologiji, prenosi Vox. Današnji Google Doodle obilježava 131. godišnjicu njezina rođenja. 


Wills je 1903. godine pohađala Cheltenham Ladies’ College, s naglaskom na znanost i matematiku. Newnham College (Cambridge) je upisala 1907. godine, ali završetkom nije mogla dobiti diplomu, jer žene istu tada nisu dobivale. Stoga joj je uručen certifikat o završetku. 


Neko je vrijeme nakon smrti oca putovala s majkom. Posjetila je Šri Lanku, a kasnije i volontirala u bolnici u Cape Townu. U siječnju 1915. godine, upisala je London (Royal Free Hospital) School of Medicine for Women, što je bila prva takva škola u Engleskoj gdje su se upisivale žene. 
Wills je u prosincu 1920. godine uručena diploma prvostupnice medicine i prvostupnice znanosti (Medical Bachelor i Bachelor of Science). 


Anemija i trudnice


1920-ih godina ova je engleska liječnica u predgrađima Bombaya primijetila da se poseban oblik anemije može liječiti ekstraktom kvasca. Tada je radila kao jedna od tek nekoliko ženskih medicinskih znanstvenika u Ujedinjenom Kraljevstvu.


FOTO/Lucy Wills, Wikipedia


FOTO/Lucy Wills, WikipediaPostala je svjesna da siromašne žene koje rade u indijskim tvornicama odjeće pate od anemije tijekom trudnoće. Anemija tijekom trudnoće uzrokuje slabost i potencijalne srčane probleme, a može završiti fatalno.


Danas Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuje svakoj trudnici dnevnu konzumaciju od minimalno 400 miligrama folne kiseline, poznatije pod nazivom vitamin B.


Njezine su tadašnje studije predlagale dvije stvari koje bi mogle pomoći – dodatci za jetru i Marmite. Potonji se radio od kvasca i bio je bogat B vitaminom.


Wills se nakon istraživanja vratila na teren da bi ispitala efektivnost obaju dodataka kod trudnih žena u Indiji. Oba su dodatka pomogla. Izliječila je nekoliko anemičnih žena Marmiteom, a Asia –


Pacific Journal je njezine tretmane opisao kao nevjerojatne: „Ubrzo im se vratila želja za apetitom, a nakon četiri dana je primijećen i porast broja crvenih krvnih zrnaca“.


Vitamin B9


Njezini su rezultati objavljeni 1931. godine u Britanskom medicinskom dnevniku, gdje je priznala da nije sigurna što je to točno u njezinim dodatcima napravilo razliku.


“U ovom trenutku je jedino moguće tvrditi da u Marmiteu, a vjerojatno i u drugim ekstraktima kvasca, postoji kurativno sredstvo za ovu strašnu bolest. Snaga je jednaka ekstraktu jetre u potenciji i ima prednost u Indiji, jer je relativno jeftin i biljnog podrijetla“ zaključila je tada Wills, otkrivši u Marmiteu jeftin dodatak za poboljšanje života trudnice i njihovih beba, prenosi Vox.


Taj će „tajni sastojak“ nazivati „Wills Factor“ sve do 1941. godine, kada je prvi put izolirana folna kiselina iz špinata.


Od njezinog otkrića, znanstvenici su doznali da folna kiselina ne pomaže majci samo tijekom trudnoće, nego pomaže i razvoju djece, igrajući ključnu ulogu u razvoju mozga.


Portal Naturala objašnjava da su folati B vitamini topivi u vodi i potrebni za normalnu staničnu diobu i popravak stanica. Njihov naziv predstavlja generički pojam koji obuhvaća sve različite kemijske oblike folata, uključujući i provitamin folnu kiselinu, koji su poznatiji pod imenom vitamin B9.


Nakon otkrića


Nakon povratka iz Indije, Wills je radila u londonskoj bolnici. Tijekom Drugog svjetskog rata, bila je patolog u hitnoj medicinskoj službi. Završetkom rada, postala je glavna na odjelu i uspostavila je prvi Odjel za hematologiju u toj bolnici. U mirovini je putovala jugom Afrike, posjetila Fiji i Jamajku, nastavljajući istraživati anemiju i ishranu. 


Znanstvenica je preminula 26. travnja 1964. godine. Britanski medicinski dnevnik je povodom njezine smrti ukazao na važnost njezinih otkrića. 


“Njezin fantastičan rad je prepoznat od strane nutricionista i hematologa. Svaki student medicine je čuo za lijek do kojeg se došlo zbog njezinog otkrića koje je popločalo put budućim radovima na folnoj kiselini. Lucy Wills je u svojim sedamdesetima bila neumoran radnik zbog čega je mnogima bila uzor da rade više nego su vjerovali da je moguće. Nije imala strpljenja za lijenost niti nepotpuna mišljenja, ali bila je suosjećajna prema drugim ljudskim promašajima. Imala je široke interese, a uživala je u knjigama, vrtu, glazbi i kazalištu. Uživala je u životu oštrom inteligencijom i humorom. Njezina velikodušnost kombinirana s nevjerojatnim sposobnostima, stvorila joj je prijatelja u svakom tko je ikada radio s njom.”