Senzacionalno otkriće

Znanstvenici šokirani otkrićem: u Švicarskoj je pronađena prostetička ruka stara tisuće godina

P. N.

Foto Bern

Foto Bern

Nedavno je Švicarskoj otkrivena prostetička ruka koja datira još iz brončanog doba. Još 2017. godine, kraj jezer Bieln u Bernu, lovci na blago su koristeći metalne detektore otkrili zanimljiv artefakt. Pronašli su umjetnu ruku sa zlatnim obrubom oko zgloba i dodatkom koji je, pretpostavlja se, imao svrhu da drži ruku spojenu na tijelo. Pronađena ruka je završila u Arheološkom uredu u Bernu, zajedno s brončanim bodežom i rebrom koje je otkriveno na istom mjestu. Istraživanja dokazuju da pronađena ruka datira iz vremena između 1,400 i 1,500 g. pr. Kr., iz srednjeg Brončanog doba. 


“Nikada nismo vidjeli ništa slično. Nismo čak niti bili sigurno je li artefakt autentičan niti što je to zapravo”, izjavila je Andrea Schaer, direktorica Povijesnog i Rimskog arheološkog odjela u Bernu, prenosi portal All that`s interesting. Shaer dodaje da bi otkrivena ruka lako mogla predstavljati zamjenu za ruku koju je čovjek izgubio. 


Otkriće je natjeralo Shaer da vodi ekipu natrag na mjesto pronalaska kako bi otkrili postoje li još kakvi nalazi. Sedam je tjedana arheološki tim istraživao teško narušenu lokaciju blizu malog sela Preles u Švicarskoj, prenosi All that`s interesting. Pronašli su kosti čovjeka srednjih godina te dugačak i tanak brončani komad čija je svrha držati odjeću zajedno. usput su pronašli i prst u groblju, koji pripada prethodno nađenoj prostetičkoj ruci, što ukazuje na to da je spomenuti čovjek vrlo vjerojatno bio pokopan s njom.