Novo otkriće

Znanstvenici pred fantastičnim otkrićem: “Gledamo u otisak posljednjeg neandertalca”

Portal Novilist.hr

U Gibraltaru je otkriveni otisci koji bi mogli pripadati jednom od posljednjih neandertalaca koji su hodali Zemljom.Većina Neandertalaca je preminula prije otprilike 40,000 godina. Manje su skupine preživjele u pećinama na rubovima Pirenejskog poluotoka, o čemu svjedoče pronalasci kamenog oruđa zbog kojeg su znanstvenici utvrdili da su neandertalci postojali do prije 28,000 godina.


Znanstvenici Nacionalnog muzeja u Gibraltaru proveli su posljednjih deset godina u proučavanju tragova na prostoru pješčanih dina iznad zaljeva Catalan. Vjeruju da su pronašli otisak stopala tinejdžerskog neandertalca koji je živio prije otprilike 29,000 godina. Spomenute pješčane dine u Gibraltaru su ostatak ledenog doba, kad je razina mora iznosila 120 metara niže nego današnja, navodi Telegraph.


Photo/Gibraltar National Musem


Photo/Gibraltar National Musem
Neandertalci su u Gibraltaru živjeli duže nego na ostalim područjima. Razlog tomu je činjenica da ovo područje nisu naselili ljudi tijekom posljednjeg ledenog doba, pa stoga nisu imali konkurenciju u traženju hrane i izvora. Posljednja otkrića su i nalasci otisaka različitih sisavaca iz tog razdoblja, uključujući slonove.


Otisak pokazuje razmak od 2 centimetra između prvog i drugog nožnog prsta, što je slično pronađenim kostima noge neandertalaca u Italiji. Rani čovjek je vjerojatno bio visok oko 120 centimetara.  Bude li se za ovaj otisak potvrdilo da zbilja pripada neandertalcu, onda će gibraltarske dine postati tek drugo mjesto pronalaska otiska. Prvi pronalazište bila je pećina Vartop u Rumunjskoj. 


Gibraltarski ministar za nasljeđe, John Cortes oduševljen je otkrićem. “Ovo je senzacionalno istraživanje koje nam daje nevjerojatan uvid u zajednicu gibraltarske prošlosti. Trebali bi na trenutak zamisliti scenu kad su našim prostorima hodali neandertalci i izumrle životinje. Ovo nam pomaže shvatiti važnost vrijednosti našeg nasljeđa, o kojem moramo brinuti.”, prenosi Telegraph.


“Otisak pripada ljudskom adolescentu. Pokaže li se da zbilja pripada neandertalcu, svakako će se zaključiti da pripada jednom od posljednjih. Iako, mislim da nikad nećemo sa sigurnošću moći potvrditi da smo zaista pronašli posljednjega” izjavio je doktor Clive Finlayson, direktor i znanstvenik u gibraltarskom muzeju, za Telegraph.