Moždani valovi

Znanstvenici dokazali – ljudski mozak sposoban je za učenje novih riječi u snu

P. N.

Izvor: Pixabay

Izvor: PixabayIzgleda kako su svi oni koji su pokušavali naučiti novi jezik ili prestati pušiti slušajući snimke za vrijeme sna možda bili na pravom putu.


Ispostavilo se kako je, pod pravim uvjetima, ljudski mozak sposoban za učenje novog vokabulara u snu, piše Geek.hr.


Navodi se tako u znanstvenoj studiji sa švicarskog sveučilišta u Bernu, objavljenoj u časopisu Current Biology. Ona pokazuje kako ljudski mozak može apsorbirati informacije tijekom sna.
Sudionicima koji su spavali puštane su snimke s parovima riječi. Jedna riječ, kao što je “tofer”, je izmišljena, dok je druga, kao što je “kuća”, stvarna.


Ako je uparivanje predstavljeno tijekom specifičnog trena određene vrste moždanih valova, sudionici bi mogli odgovoriti na pitanja o riječima nakon što se probudili.


Primjerice, od sudionika je zatraženo da odrede bi li određena lažna riječ mogla stati unutar kutije za cipele. “Tofer”, koji je bio uparen s riječi “kuća”, ne može stati u kutiju za cipele, ali izmišljena riječ “aril”, uparena sa “čepom”, ipak može.


Skeniranje mozga provedeno tijekom tih testova je pokazalo neuronsku aktivnost sličnu onoj kod nekoga tko je naučio novu riječ., piše Geek.hr.


Sudionici nisu upamtili ništa tako složeno kao što je posve novi jezik, samo neke izmišljene riječi. Ipak, ovo istraživanje odbacuje zastarjele pretpostavke o mozgu i pokazuje koliko je sustav unutar naših lubanja dinamičan.