Provokativna teorija

Živimo unutar masivne crne rupe koja rađa svemir: “Crne rupe su jednosmjerna vrata u drugi svemir”

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Ideja je u izvjesnom smislu bila motivirana nastojanjem da se ujedini pojam singularnosti, ili što je nepotpunost u općoj relativnosti između crnih rupa i kozmologije. I tako je došlo do ideje da će Veliki prasak biti analogan stvaranju crne rupe, ali nekako obrnuto"Tim astrofizičara s Kanadskog sveučilišta Waterloo iznio je teoriju koja sugerira da naš svemir postoji unutar horizonta masivne, više dimenzionalne crne rupe koja se nalazi u većem svemiru.


Znanstvenici kažu da je ova radikalna teorija u skladu s astronomskim i kozmološkim promatranjima i da bi teoretski takva stvarnost mogla biti bliža teoriji kvantne gravitacije.


Istraživački tim u Waterloo-u koristio je zakone iz teorije struna kako bi zamislio niži dimenzionalni svemir uronjen u membranu više dimenzionalnog svemira.
“Osnovna ideja bila je da je možda jedinstvenost svemira kao singularnost u središtu crne rupe”, kazao je glavni istraživač Robert Mann.


“Ideja je u izvjesnom smislu bila motivirana nastojanjem da se ujedini pojam singularnosti, ili što je nepotpunost u općoj relativnosti između crnih rupa i kozmologije. I tako je došlo do ideje da će Veliki prasak biti analogan stvaranju crne rupe, ali nekako obrnuto”, objašnjava Mann.


Istraživanje se temeljilo na dosadašnjem radu profesora Niayeša Afshordija, iako teško da je jedini znanstvenik koji je istražio mogućnost jedinstvenosti crne rupe koja rađa svemir, piše The Mind Unleashed.


Nikodem Poplawski sa Sveučilišta New Haven zamišlja sjeme svemira kao sjeme biljke – jezgru temeljnih informacija stisnutih unutar ljuske koja ga štiti od vanjskog svijeta. Poplawski kaže da je to u suštini ono što je crna rupa, zaštitna ljuska oko crne rupe singularnosti opustošena ekstremnim plimnim silama koja stvara neku vrstu torzijskog mehanizma.


Stisnuta dovoljno čvrsto – kao što znanstvenici zamišljaju da je slučaj singularnosti crne rupe, koja može razbiti poznate fizikalne zakone – torzija bi mogla proizvesti učinak opruge usporediv s igračkom u kutiji koja iskače kada se kutija otvori. Posljednji “veliki odskok” možda je bio naš Veliki prasak, koji se dogodio unutar srušenih ostataka pet-dimenzionalne zvijezde.


Poplawski je također kazao kako crne rupe mogu biti portali koji povezuju svemire. Svaka crna rupa, kaže on, može biti “jednosmjerna vrata” u drugi svemir, ili možda multiverzum.


Bez obzira na to je li ta provokativna teorija istinita, znanstvenici sve više vjeruju da bi crne rupe mogle biti ključ za razumijevanje mnogih najneugodnijih tajni u svemiru, uključujući i Veliki prasak.


Fizičari također vjeruju da bi crne rupe mogle pomoći premostiti jaz između kvantne mehanike i Einsteinove teorije relativnosti.