Pogođena vrsta

Zbog klimatskih promjena uslijedila su masovna izumiranja žaba

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Bolest uzrokovana ranavirusom uzrokuje masovna umiranja žaba u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kako bi razumjeli moguće učinke temperature na ponavljajuće ranavirusne epidemije među običnim žabama u Velikoj Britaniji, istraživači su pregledali žive žabe, kao i podatke iz Met Officea i Froglifeovog Projekta smrtnosti žaba.Klimatske promjene već utječu na mnoge vrste diljem svijeta. Klimatskim promjenama pogođene su brojne egzotične vrste, ali i one koje su nam u neposrednoj blizini.


Bolest uzrokovana ranavirusom uzrokuje masovna umiranja žaba u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kako bi razumjeli moguće učinke temperature na ponavljajuće ranavirusne epidemije među običnim žabama u Velikoj Britaniji, istraživači su pregledali žive žabe, kao i podatke iz Met Officea i Froglifeovog Projekta smrtnosti žaba.


Zanimljivo je da su otkrili da uzorak rastućih temperatura u posljednjim desetljećima zapravo odgovara povijesnim trendovima masovnih smrtnosti povezanih s bolešću. Naime, u razdobljima kada temperatura dosegne 16 stupnjeva Celzija, povećava se rizik od izbijanja ranavirusne bolesti kod običnih žaba. To znači da ako se temperature budu nastavljale povećavati zbog klimatskih promjena, takve masovne smrtnosti mogu biti još češće.
Ono što zabrinjava je da se u Velikoj Britaniji predviđa da će prosječne mjesečne temperature doseći 16 stupnjeva Celzija u više područja i na duži period, što bi moglo značiti da se bolest može nastaviti širiti u sljedećih 50 godina, piše Tech Times.


“Klimatske promjene nisu nešto što se upravo događa na udaljenim mjestima – to je nešto stvarno i sadašnje i već je sad teško predvidjeti utjecaj na divlje životinje u našim vlastitim vrtovima ovdje u Velikoj Britaniji”, rekao je Stephen Price, glavni autor studije.


Da bi pomogli u sprječavanju širenja bolesti, stručnjaci preporučuju da ribnjaci trebaju biti što dublji te da se trebaju dodati potrebne biljke kako bi žabe imale područja u kojima se mogu ohladiti. Na taj se način brzina rasta virusa može smanjiti.


Međutim, čak su i istraživači izjavili da su takva rješenja samo kratkoročna i da se stvari mogu samo pogoršati za vodozemce i mnoga druga bića sve dok ne budemo ublažili klimatske promjene koje pokreće čovjek.