Draga Ivana...

Zašto na opremi iz 2018. stoji oznaka COVID-19? Splitski fizičar “razbio” novu teoriju zavjere

P. N.

Foto Sandra Simunovic PIXSELL / Facebook

Foto Sandra Simunovic PIXSELL / FacebookPoznati hrvatski fizičar “razbio” je jednu od teorija zavjere koja se ovih dana počela širiti društvenim mrežama – dijeljenje baze podataka WHO-a s popisom medicinske opreme iz 2018. godine uz koju stoji oznaka COVID- 19.


Prema teoretičarima zavjere, to govori kako je cijela stvar režirana i kako se s imenom COVID- 19 baratalo pune dvije godine negoli se virus pojavio. Ceci, pak, otkriva, kako je WHO u travnju ove godine donio odluku da se uz svu stariju opremu, koja se može koristiti pri liječenju, odnosno dijagnosticiranju koronavirusa, stavi oznaka COVID-19.


Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.
“Draga Ivana,


kad čovjek nešto jako želi pronaći, on to vidi i tamo gdje toga nema. U znanosti je to normalan i čest slučaj jer su i znanstvenici ljudi. Zato znanstveni članci i idu na peer review. Ne da se vidi jesu li pogrešni. To nitko od tih recenzenata, peer reviewera ne može znati. Idu zato da drugi znanstvenici provjere je li autor vidio nešto čega zapravo nema. Molim te stoga da uočiš da te ja ovdje ne tretiram kao nekog “teoretičara zavjere” nego kao kolegu znanstvenika.


Dakle, tvrdiš da si pronašla konačan dokaz da je kovid-19 prevara. U jednoj bazi podataka na webu Svjetske banke uz određenu medicinsku opremu postoji oznaka COVID-19, iako je oprema iz 2018. godine. Zanimljivo, priznajem. Iz tvog tona i cijelog sadržaja da se iščitati da je to upravo ono što si priželjkivala. I to kod znanstvenika budi oprez. Jesi li sve dovoljno provjerila? Sa žaljenjem moram primijetiti da nisi.
Naime, u travnju ove godine donesena je odluka da se sva medicinska oprema koja je trenutačno na tržištu (ova od 2017. godine), a može biti korištena u dijagnostici (kitovi i kemikalije za testiranja) ili tretmanu (respiratori) kovida-19 označe upravo oznakom – COVID-19. Ay Caramba! Da.


Što se događalo prije toga, kako je došlo do toga i koja je sitacija s tim danas opisala je u svom tekstu Jelena Kalinić [1].


Važno je naglasiti ovdje da nije pogrešno što tražiš dokaze za zavjeru. Dapače, pohvalno je. Međutim, problem je kad pomisliš da si ih našla pa to euforično objaviš. Pa onda tvoji kolege euforično dijele dalje. Da si ga poslala meni, ili Factdreku kako ga ti zoveš, rado bismo provjerili što se događa i ako se ispostavi da si u pravu – ispala bi totalno zakon. A ako bi ispalo, kao što se na kraju i pokazalo, da ništa od toga – znali bismo to samo mi. I to je OK.


Ovako, nakon što si to već objavila, i nakon što su te drugi počeli citirati (i meni slati u inbox) ne preostaje mi drugo nego da i ja napišem ovaj svoj komentar na tvoj rad i objavim ga ovdje. I citiram tvoj rad. Volio bih da je ispalo drugačije, ali što da se radi. Više sreće drugi put. I malo više provjere prije objavljivanja. Mi koji provjeravamo stvari nismo neprijatelji. Dapače.


Srdačan pozdrav, SašaDraga Ivana, kad čovjek nešto jako želi pronaći, on to vidi i tamo gdje toga nema. U znanosti je to normalan i čest…


Gepostet von Sasa Ceci am Montag, 7. September 2020