Zanimljivo otkriće

Zanstvenici pronašli golemu kornjaču na Galapagosu koja je zadnji put viđena prije 115 godina

T.I.

Foto: Lucas Bustamante/Instagram

Foto: Lucas Bustamante/Instagram

Ovo nije prvi put da se otkriva kako neke vrste kornjača ipak nisu izumrle na Galapagosu. Najpoznatija kornjača, Usamljeni Joe koji je 2012. godine uginuo sa 102 godine i koji se desetljećima neuspješno pokušavao pariti s drugim jedinkama, na kraju ipak nije bio zadnji od svoje vrste. Novi genetski testovi pokazali su da još uvijek ima živuću rodbinuZnanstvenici na Galapagosu su (ponovno) otkrili vrstu kornjače koja nije viđena punih 115 godina i pretpostavljalo se da je izumrla.


Kao što je poznato, otočje Galapagos izolirano u Tihom oceanu, dom je mnogim endemskim vrstama životinja, prije svega kornjačama i gušterima. I dok se o većini nakon stoljeća proučavanja tamo još od Charlesa Darwina, zna manje-više sve, prisutnost nekih vrsta ipak prođe ispod radara.


Među kornjačama ima i onih koje se „sramežljivije“ od ostalih, teško im je ući u trag. Očito je takav slučaj bio s vrstom prozvanom Fernandina (po trećem po veličini otoku na otočju Galapagos), golemim kornjačama čijije primjerak zadnji put viđen i proučen pradavne 1906. godine. Nakon toga, 1964. godine otkriven je sumnjiv izmet kornjače, a onda su iz zraka primijećene kornjače koje sliče Fernandina kornjačama, ali ništa od toga nije moglo biti potvrđeno sa sigurnošću.
Konačno, 2019. godine na otoku je otkrivena živa kornjača koja je izgledala kao Fernandina, ali to samo po sebi nije bio siguran dokaz za potvrdu vrste. Na otocima se nalazi desetak sličnih vrsta, pa je za konačnu potvrdu u pomoć pozvana tehnologija. Napravljen je usporedni test s ostacima kornjače iz 1906. i novootkrivene kornjače koju su prozvali Fern i – kako je ovih dana objavljeno na stranici Re:wild  – DNA se poklopio. Nakon punih 115 godina otkriven je drugi primjerak ove vrste kornjača za koju se mislilo da više ne postoji.


Fern je prebačena u uzgajalište na drugom otoku, gdje će čekati znanstvenike da možda pronađu još koji primjerak kako bi se vrsta mogla održati. U skladu s tim,  znanstvenici planiraju daljnje ekspedicije na otok Fernandina u potrazi za drugim primjercima.


Ovo nije prvi put da se otkriva kako neke vrste kornjača ipak nisu izumrle na Galapagosu. Najpoznatija kornjača, Usamljeni Joe koji je 2012. godine uginuo sa 102 godine i koji se desetljećima neuspješno pokušavao pariti s drugim jedinkama, na kraju ipak nije bio zadnji od svoje vrste. Novi genetski testovi pokazali su da još uvijek ima živuću rodbinu.


Fern je otkrivena i potvrđena kao živi pripadnik Ferdinanda vrste kornjača zahvaljujući znastvenicima sa Sveučilišta Yale, koji su imali podršku mnogih organizacija koje se bave zaštitom rijetkih životinja kao što su Re:wild, Turtle Conservancy, Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund i Galapagos Conservancy.


Ovo nije prva vrsta za koju se mislilo da je izumrla, a zapravo ima još živih jedinki. U sklopu svog programa „Search For Lost Species“ (Potraga za izgubljenim vrstama), Re:wild je ponovno otkrio još šest vrsta širom svijeta, među kojima su Jacksonov daždevnjak penjač, Wallaceova divovska pčela, patuljasti jelen sa srebrnim hrptom, Voeltzkowov kameleon, baršunasta vrčasta biljka i somalijska rovka.