Planetarna maglica

Zanima vas kako izgledaju posljednji trenutci zvijezde? Hubble se pobrinuo da i to vidimo

P. N.

FOTO/Polje zvijezda, PIxabay

FOTO/Polje zvijezda, PIxabay

Ovo ipak nije kraj evolucije ove zvijezde - ti se vanjski slojevi još uvijek kreću i hlade.



Slika sa NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble, ponovno prikazuje čarobne fotografije svemira. Ovaj puta je uhvaćena planetarna maglica “NGC 5307” koja leži na oko deset tisuća svjetlosnih godina od Zemlje.


SciTech Daily prenosi da se može vidjeti u zviježđu Centaur, koje se inače najbolje može vidjeti u južnoj hemisferi. Planetarna maglica je završna faza zvijezde nalik Suncu. Kao takve, planetarne maglice nam omogućuju pogled u budućnost našeg vlastitog Sunčevog sustava.


Zvijezda poput našeg Sunca na kraju svog života se pretvara u crvenog diva. Zvijezde su podržane nuklearnom fuzijom koja se događa u njihovoj jezgri koja stvara energiju. Procesi nuklearne fuzije neprestano pokušavaju rastrgati zvijezdu, što sprječava samo gravitacija zvijezde.


Na kraju zvijezdine faze “crvenog giganta” ove sile postaju neuravnotežene. Bez dovoljno energije stvorene fuzijom, jezgra se zvijezde se u sebi urušava, dok se površinski slojevi izbacuju prema van. Nakon toga, sve što ostaje od zvijezde je ono što vidimo na fotografiji – užareni vanjski slojevi koji okružuju bijelu patuljastu zvijezdu, ostatke jezgre crvene divovske zvijezde.




Ovo ipak nije kraj evolucije ove zvijezde – ti se vanjski slojevi još uvijek kreću i hlade. U samo nekoliko tisuća godina oni će se raspršiti, a sve što će nam onda preostati je tek svjetlucavi bijeli patuljak, piše SciTech Daily.


FOTO/Posljednji stadij zvijezde, ESA/Hubble & NASA, R. Wade et al.


FOTO/Posljednji stadij zvijezde, ESA/Hubble & NASA, R. Wade et al.