Letjelica Juno

Zabilježene nove slike Jupitera: Planet prolazi fenomene koje smo već viđali na Zemlji

Portal Novilist.hr

FOTO/Jupiter, NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

FOTO/Jupiter, NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Podaci koje je poslao Juno, pokazuju još jedan aspekt plinskog diva koji je sličan Zemlji. Promjene pokazuju da Jupiter doživljava fenomen koji se naziva sekularna varijacija, koja je već promatrana na našem planetu.NASA-ina letjelica Juno zabilježila je neke zapanjujuće slike Jupitera, što je astronomima olakšalo da shvate kako planet funkcionira. Najnovija studija tvrdi da su oluje na planeti daleko dublje nego što se ranije pretpostavljalo i da je munja slična onome što vidimo na Zemlji, prenosi Gizbot.


Podaci koje je poslao Juno, pokazuju još jedan aspekt plinskog diva koji je sličan Zemlji. Očitanja magnetskih polja razlikuju se od prethodnih zapažanja prošlih misija. To znači da se magnetsko polje planeta mijenja, što je slično onome što već znamo sa Zemljinim magnetskim poljem.


“Otkrivanje nečeg tako malenog, poput ove promjene u nečemu tako ogromnom kao što je Jupiterovo magnetsko polje, bilo je izazov”, kaže znanstvenik Kimee Moore.
“Zbog temeljnih promatranja krupnog plana tijekom ova četiri desetljeća, dobili smo dovoljno podataka za potvrdu da se Jupiterovo magnetsko polje tijekom vremena doista mijenja.”, dodaje.


Te male promjene pokazuju da Jupiter doživljava fenomen koji se naziva sekularna varijacija, koja je već promatrana na našem planetu. Za Zemlju, sekularna varijacija se pripisuje promjenama koje se događaju duboko ispod površine, dok se na Jupiteru vjeruje da bi intenzivni vjetrovi ispod oblaka mogli biti glavni razlog promjena.


To je važno otkriće za astronome koji još uvijek uče o Zemljinom magnetskom polju, a istraživački tim planira nastaviti promatrati promjene u magnetskom polju plinskog diva.


Ranije je NASA-in Hubbleov teleskop pronašao više dokaza o vodi na površini Jupiterovog ledenog mjeseca Europa. To je jedan od 50 satelita koji kruže oko plinskog giganta i smatra se “vrhunskim kandidatom” za život u Sunčevom sustavu, objašnjava Gizbot.


Svemirska agencija vidi Jupiterov mjesec kao potencijalni kandidat za održavanje života jer se vjeruje da ima masivan i slan podzemni ocean koji je dvostruko veći od onih na našem planetu.