Svakih 29 dana

ZA LJUBITELJE ROMANTIKE Sastavili smo vodič punog Mjeseca za ostatak godine

P. N.

Izvor: Pixabay

Izvor: Pixabay

Rani Indijanci nisu bilježili vrijeme korištenjem mjeseci Julijanskog ili Gregorijanskog kalendara. Umjesto toga, plemena su svakom punom mjesecu dala nadimak za praćenje godišnjih doba i lunarnih mjeseciSastavili smo kompletan vodič punog Mjeseca, jedinog zemaljskog prirodnog satelita, najvećeg i najsvjetlijeg objekta na našem noćnom nebu, koji stoljećima oduševljava i nadahnjuje čovječanstvo.


Pun mjesec pojavljuje se svakih 29,5 dana kada je Mjesec potpuno osvijetljen Sunčevim zrakama. 


Rani Indijanci nisu bilježili vrijeme korištenjem mjeseci Julijanskog ili Gregorijanskog kalendara. Umjesto toga, plemena su svakom punom mjesecu dala nadimak za praćenje godišnjih doba i lunarnih mjeseci.
Većina imena odnosi se na aktivnost ili događaj koji se odvijao u to vrijeme. Međutim, to nije bio jedinstven sustav i plemena su imala tendenciju da imenuju i broje različite mjesece. Neki su, na primjer, brojali četiri godišnja doba, a drugi pet. Drugi su godinu definirali s 12 mjeseci, dok su drugi rekli da ih ima 13.Svibanj: Cvjetni mjesec


Ovaj mjesec je također poznat kao Mjesec za sadnju kukuruza, budući da se usjevi sijaju na vrijeme za žetvu, ili Svijetli Mjesec jer je ovaj pun mjesec poznat kao jedan od najsjajnijih. Neki ljudi to nazivaju Mliječni Mjesec.


Kada? 18. svibnja


Lipanj: Jagodni mjesec


Ovaj mjesec nazvan je po početku sezone branja jagoda. Druga imena su Rozi mjesec, Topli mjesec ili Mjesec sijena, zbog žetve.


Ovaj mjesec pojavljuje se u istom mjesecu kao i ljetni solsticij, najduži dan u godini (21. lipnja) u kojem možemo uživati ​​u otprilike 17 sati dnevnog svjetla.


Kada? 17. lipnja


Srpanj: Mjesec grmljavine


Ime je dobio zbog rasprostranjenosti ljetnih grmljavinskih oluja. Ponekad se naziva i Jelenji mjesec jer u ovo doba godine jelenima rogovi u potpunosti narastu.


Kada? 16. srpnja


Kolovoz: Jesetrin mjesec


Plemena u Sjevernoj Americi obično su hvatala jesetre tijekom ovog mjeseca, ali i sakupljali su žitarice i kukuruz, pa se također naziva i Mjesec žita. Ovog mjeseca puni mjesec pojavljuje se u istom mjesecu kao i meteorska kiša Perzeidi, poznatiji kao Suze sv. Lovre, koje dostižu vrhunac 12. kolovoza.


Kada? 15. kolovoza


Rujan: Mjesec žetve


Mjesec žetve je ime koje se daje prvom punom mjesecu koji se pojavljuje najbliže jesenskom ekvinociju, koji će biti 14. rujna.


Tijekom rujna većina usjeva brala se prije jeseni i ovaj mjesec bi dao svjetlost poljoprivrednicima kako bi mogli nastaviti raditi dulje navečer. Neka plemena su ga također zvali Mjesec ječma, Mjesec  kukuruza ili Mjesec plodova.


Kada? 14. rujna


Listopad: Lovački mjesec


Listopadski mjesec je došao da označi idealno vrijeme za lov divljači. Ovaj mjesec je također poznat kao Mjesec putovanja i Mjesec pokošene trave.


Kada? 13. listopada


Studeni: Mjesec mraza


Mjesec kada osjećamo prve znakove pa je takav i nadimak mjeseca. Također je poznat kao Mjesec dabrova.


Kada? 12. studenog


Prosinac: Hladni mjesec


Noći su duge, tamne i hladnije, otuda i ime ovog mjeseca. Također se naziva i Hrastov mjesec.


Kada? 12. prosincaIzvor