
iStock
povezane vijesti
Ispijanje prevrućeg čaja može značajno povećati rizik od razvoja raka jednjaka, upozoravaju stručnjaci na temelju brojnih istraživanja.
Već je 2016. godine Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja radi kao dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), klasificirala konzumaciju vrlo vrućih napitaka (iznad 65°C) kao “vjerojatno kancerogenu za ljude”. Smatraju da je jednako opasna kao i prekomjerni unos crvenog mesa ili izloženost dimu.
Opsežno istraživanje u Velikoj Britaniji na gotovo pola milijuna odraslih osoba potvrdilo je da oni koji piju osam ili više šalica vrlo vrućeg čaja ili kave dnevno imaju gotovo šest puta veću vjerojatnost oboljenja od raka jednjaka u usporedbi s onima koji ne piju vruće napitke.
Mehanizam ovoga je zdravstveni učinak topline na sluznicu jednjaka, koja se višekratnim izlaganjem visokim temperaturama oštećuje i povećava rizik od karcinogeneze. I studije na životinjama pokazale su kako vrlo vruća voda može ubrzati rast pretumoroznih promjena u jednjaku.
Rizik dodatno ovisi o količini i načinu konzumacije – veliki gutljaji vrlo vrućeg napitka uzrokuju jače povećanje temperature unutar jednjaka i veće oštećenje. Stoga je preporuka da se napici, poput čaja i kave, ostave da se malo ohlade prije konzumacije te da se piju manjim gutljajima.
Optimalna temperatura za ispijanje, koja balansira između sigurnosti i očuvanja okusa, prema istraživanjima iznosi oko 57,8°C. Osim toga, jednostavne mjere poput miješanja pića sa hladnom vodom ili mlijekom, puhanja u napitak ili skidanja poklopca s čaše mogu pomoći u brzom hlađenju.