Luka Čičin-Šain

Virusni imunolog kaže da će ubuduće biti više vrsta cjepiva protiv koronavirusa, slično kao što je i s gripom

P. N.

Luka Čičin Šain / Foto Helmholtz centar

Luka Čičin Šain / Foto Helmholtz centar

Rekao je da neće biti jedinstvenog cjepiva, već više vrsta. ''Neki od njih će ubaciti nekoliko varijanti šiljka, kao u cjepivima protiv gripe'', usporedio jeVirusni imunolog Luka Čičin-Šain kaže kako ćemo u skoroj budućnosti imati više vrsta cjepiva protiv koronavirusa, slično kao što je to i s gripom.


“Virus iz Wuhana i delta-virus su se promijenili, ali razlike nisu velike. Razlika je u proteinu šiljka, a to je ono što naša protutijela prepoznaju kada se cijepimo, su se promijenili tek u nekoliko aminokiselina od tisuću aminokiselina koje tvore ovaj protein. Protutijela koja se stvaraju nakon cijepljenja, koje prepoznaju te sojeve, mogu blokirati ulaz u stanice i jednog i drugog soja”, izjavio je Čičin-Šain za Novu TV.


Dodao je da laboratoriji diljem svijeta rade na modificiranju cjepiva. ”Već se testiraju cjepiva koja imaju šiljak delta-soja, umjesto wuhanskog”, istaknuo je Čičin-Šain koji i sam sudjeluje u takvom istraživanju.
“Mi smo vidjeli da kod nas to vrlo dobro funkcionira kod životinja, da vidimo dugotrajniju zaštitu, ali mi još nismo došli do toga da tražimo od regulacijskih agencija da krenemo s eksperimentima na ljudima. No kod drugih sigurno ima već kliničkih ispitivanja na ljudima. Realno je za očekivati da će nove formulacije cjepiva biti na tržištu koncem ove godine ili početkom iduće”, istaknuo je, ali naglasio da još nije poznato koliko će cjepiva štititi od nadolazećih sojeva.


Rekao je da neće biti jedinstvenog cjepiva, već više vrsta. ”Neki od njih će ubaciti nekoliko varijanti šiljka, kao u cjepivima protiv gripe”, usporedio je.


Neki ljudi provjeravaju razinu antitijela da vide koliko su zaštićena. Koliko je to dobar pokazatelj?


Istaknuo je da i dalje nema jasnih informacija o ljudima koji su se više puta zarazili.


“Teško je reći tko je dva puta prebolio jer neki među njima prvi put nisi bili simptomatski. ‘Kod cjepiva je jasno – ako je netko cijepljen, o tome postoji informacija. Nije za očekivati da će cijepljenje biti efikasno kao prirodna imunost, ali se ona stječe na vrlo skup način – može koštati života”, zaključio je Čičin-Šain, prenosi Dnevnik.hr.