Zanimljiva studija

Uvijek se pitamo kako izgledaju vanzemaljci: A kako li tek mi izgledamo njima?

Portal Novilist.hr

FOTO/Good Free Photos

FOTO/Good Free Photos

Nova znanstvena studija istražuje kako Zemlja izgleda drugim bićima iz Svemira.Traženje života izvan našeg planeta, pothvat je kojeg znanstvenici istražuju već godinama. Napretkom tehnologije, gotovo svakodnevno stižu nove informacije. Stalno tražimo način na koji možemo zaviriti u svijet vanzemaljaca ili drugih živih bića za koja (ne)vjerujemo da se nalaze u svemiru.


Ali, jeste li se ikada pitali kako mi izgledamo njima? Upravo se to pitala najnovija znanstvena studija koja bi mogla i pružiti odgovor, prenosi Gizbot. Studiju je proveo tim znanstvenika koji je istraživao kako Zemlja izgleda vanzemaljcima koji su od nas udaljeni svjetlosnim godinama. 


Tim astronoma je prikupio najmanje deset tisuća fotografija sa svih planeta na kojima se potencijalno može nalaziti nekakav oblik života, koji bi nas “mogao gledati”. Da bi dobili fotografije, znanstvenici su koristili NASA-in satelit iz klimatskog Opservatorija. 
Satelit je strateški smješten između Zemlje i Sunca, pa može “uloviti” dijelove planete koji primaju dnevnu svjetlost. Podatci su zatim korišteni da bi se izračunali posebne valne duljine svakih nekoliko sati. 


Izvješće Znanstvenog časopisa kaže da su slike snimane tijekom 2016. i 2017. godine, “na posebnim valnim dužinama na svakih sat ili dva”. Nakon što su prikupljeni potrebni podaci, uzimale su se informacije s posebne valne duljine, a zatim i s “malenog svjetlosnog očitanja za svaku valnu duljinu”. 


Posljednji izlaz je analiziran na osnovu temeljnih krivulja i uspoređen s originalnim slikama. Istraživački je tim organizirao podatke da traže područja koja imaju tlo i vodu. Područja sa zemljom u blizini Zemlje su bila odabrana i namještena na rotaciju oko Zemlje u trajanju od dvadeset i četiri sata. 


Posljednja otkrića su dala uvid u to kako naš planet izgleda drugima u svemiru, ali su također i povećala mogućnost postojanja tih istih bića, prenosi Gizbot