Uručeno

U sklopu Movembera, dm donirao više od 9.000 eura Institutu Ruđer Bošković

Portal Novi list, Hina

Foto IRB

Foto IRB

Donacija je namijenjena istraživanju raka prostatePredstavnicima Instituta Ruđer Bošković u petak je uručena donacija od 9.431,28 eura, koja je namijenjena istraživanju raka prostate, a dm je tu donaciju ostvario u suradnji sa Satiričkim kazalištem Kerempuh u sklopu kampanje Movember.


Kampanja Movember sedmu godinu zaredom skreće pozornost na muške bolesti i važnost prevencije.


Ovogodišnja donacija namijenjena je istraživanju „Kako tumori prostate komuniciraju sa svojim okolišem?“ koje provodi sedam istraživača Zavoda za molekularnu medicinu čiji je rad dm u proteklih sedam godina podržao s više od 54.000 eura.
Pod vodstvom doc. dr. sc. Maje Sabol, istraživački tim IRB-a u istraživanju će se fokusirati na ispitivanje čimbenika koji utječu na razvoj tumora te na komunikaciju tumorskih stanica s okolišem da bi ustanovili kako prisutnost zdravih stanica u tumorskoj masi djeluje na rast i razvoj tumora.


„Karcinom prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj, a Hrvatska je među 10 zemalja Europske unije s najvišom stopom smrtnosti od te bolesti”, naglasio je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. David M. Smith.


Zahvalio je dm-u što je prepoznao važnost istraživanja karcinoma prostate te što je omogućio sedam godina neprekinutih istraživanja u kojima su napravili važne pomake u boljem razumijevanju tumora što je ključno za dijagnostiku i liječenje.


Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković ispitali su proteinske biljege u 160 kliničkih uzoraka karcinoma prostate i 65 uzoraka zdrave prostate u svrhu otkrivanja novih pokazatelja bolesti.


Dosadašnji napori rezultirali su otkrićem novih potencijalnih prognostičkih markera i novim spoznajama o molekularnim mehanizmima stvaranja otpornosti na hormonsku terapiju.


„Dio svakodnevnog poslovanja dm-a je društvena odgovornost u kojoj važnu ulogu ima poticanje sugrađana na bolju brigu o zdravlju.


Ujedno nastojimo pridonijeti kvaliteti zdravstvene skrbi zbog čega smo i ove godine pružili podršku Institutu Ruđer Bošković u potrazi za novim otkrićima koja će unaprijediti liječenje raka prostate“, istaknula je voditeljica odnosa s javnošću u dm-u Martina Markota.