Slovenski profesor

U Rijeci održan Međunarodni znanstveni skup o Janezu Trdini

Kim Cuculić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Nakon završetka studija Janez Trdina bio je suplent u varaždinskoj gimnaziji, a od 1855. profesor u RijeciMeđunarodni znanstveni skup »Janez Trdina (1830. – 1905.), slovenski profesor varaždinske i riječke gimnazije« održan je u Slovenskom domu KPD Bazovica u Rijeci.


Organizatori skupa su Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Ljubljana i Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana.


Znanstveno-organizacijski odbor čine akademik Stjepan Damjanović, dr. sc. Vladimir Huzjan, prof. emeritus Miroslav Bertoša, dr. sc. Sanja Holjevac, dr. sc. Petra Svoljšak i dr. sc. Barbara Riman.
Kao sudionici skupa najavljeni su Barbara Riman, Kristina Riman, Jan Bernot, Marijan Dović, Vladimir Huzjan, Sanja Županić, Andrea Roknić Bežanić, Boris Petković, Diana Stolac – Petra Radošević, Maja Polić, Sanja Holjevac i Stanko Granda.


Održavanje skupa financijski su potpomogli Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ured vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.


Janez Trdina slovenski je književnik i povjesničar. Studij povijesti i zemljopisa završio je u Beču 1853., potom bio suplent u varaždinskoj gimnaziji, a od 1855. profesor u Rijeci.


Nakon umirovljenja zbog političkih razloga 1867. preselio se u Novo Mesto. Objavljivao je pripovijesti, basne, pjesme, putopise i memoare.