Johanniskirche

U ckrvi u Njemačkoj ekshumirali tisućljetni sarkofag: “Otvaranje je bilo duhovno iskustvo”

Portal Novilist.hr

FOTO/Johanniskirche, Mainz, Wikimedia Commons

FOTO/Johanniskirche, Mainz, Wikimedia Commons

Volker Jung, predsjednik Evangeličke crkve u Hessen-Nassau, za CNN opisuje otvaranje sarkofaga kao "vrlo uzbudljivo, ali i duhovno iskustvo". U utorak su arheolozi u Mainzu u Njemačkoj ekshumirali sarkofag star tisuću godina s raspadnutim ostacima mogućeg nadbiskupa koji je umro u 11. stoljeću, prenosi MSN.


Iskapanja u crkvi Johanniskirche, jednoj od najstarijih u Mainzu, započela su nakon što je u prizemlju crkve 2017. godine otkriven kutak kamenog lijesa.


Koristeći remenice, tim od četrnaest osoba je uspio pomaknuti poklopac težak gotovo tonu i otkriti što se nalazi unutra.
“Pripreme su trajale vrlo dugo, a onda smo napokon otvorili poklopac“, kaže glavni arheolog Guido Faccani. „To je bio jedinstven trenutak. Brzo smo otkrili da u sarkofagu ima mnogo komadića tkanine.”, prenosi MSN.


Nažalost, kosti pojedinca su potpuno propale. “Ni zubi nisu pronađeni”, kaže Facanni. “Pokojnik je vjerojatno bio natopljen vapnom u vrijeme pokopa čime se ubrzao proces propadanja.”Volker Jung, predsjednik Evangeličke crkve u Hessen-Nassau, za CNN opisuje otvaranje sarkofaga kao “vrlo uzbudljivo, ali i duhovno iskustvo”.


Mali uzorci neotkrivene tkanine unutar pogrebne kutije proučavat će stručnjak za tekstil da bi odredio njegovu dob. Testiranje DNK i datiranje ugljika bit će provedeno na uzorcima kostiju i tkiva.


Stručnjaci smatraju da ostaci pripadaju svećeniku, jer je pojedinac pokopan u crkvenoj lađi, pokazujući prema oltaru.


Ostaci potencijalno mogu pripadati Erkanbaldu, nadbiskupu Mainza iz 1011. godine do njegove smrti 1021. godine.