Problem je i hrana

Toplo vrijeme ranije probudilo medvjede iz sna: Stručnjaci strahuju zbog susreta s ljudima

Sanda Milinković

FOTO/iStock

FOTO/iStock

I nisu se probudili samo medvjedi. U Maineu je uočen i veliki svizac. U Rusiji, Finskoj i SAD-u je tijekom veljače i početka ožujka primijećen veći broj medvjeda koji su se ranije probudili iz zimsko zna zbog neobično blage zime, prenosi MSN. Prema stručnjacima, ova je zima najtoplija otkako se mjere u Europi, a za SAD brojke kažu da su Amerikanci iskusili najtopliji prosinac i siječanj do sada.


Zoološki vrt u Moskvi se priprema za suočavanje s dva himalajska medvjeda mjesec dana ranije, a u Nacionalnom parku Banff (Kanada), viđen je i prvi grizli. Ovo je ujedno i najranije viđenje grizlija u posljednjih deset godina.


Medvjedi su u pokretu i u Nacionalnom parku Yellowstone gdje je također uočen grizli, a djelatnici kažu da bi se posjetitelji trebali držati na sigurnoj udaljenosti od njih, imati uza sebe sprej za medvjede i nikako ne bježati. 
I nisu se probudili samo medvjedi. U Maineu je uočen i veliki svizac. 


Iako postoji malo podataka o trendovima u hibernaciji, stručnjaci upozoravaju da klimatske promjene dovode do potpunog miješanja godišnjih doba za životinje, pogotovo za one koje spavaju tijekom hladnih mjeseci kada traje nestašica hrane. 


Kod medvjeda se obično prvi bude mužjaci u ožujku i travnju, a slijede ih ženke pa zatim ženke sa mladunčadi. Ako se probude u neobičnoj toploj zimi, shvatit će da nemaju baš puno izbora što se tiče hrane. 


“Prema mom iskustvu, čujemo za sve više viđenja medvjeda u kasnoj veljači i u ranom ožujku”, kaže Chris Servheen, bivši koordinator za grizlije iz američke Službe za ribu i divljinu. 


“Nismo sigurni zašto izlaze ranije, ali ako dolaze topliji i sunčani dani, oni to osjete. Vide da su uvjeti dobri i počnu izlaziti. Problem je što ne mogu ostati u hibernaciji, ali i što nemaju ništa za jesti. Kretanjem troše energiju, a biljke još nisu niti počele rasti stoga ovo nije dobra stvar za njih”, dodaje.


Ovo “miješanje” godišnjih doba otvara vrata mogućnosti da se gladni medvjedi pronađu u kontaktu s ljudima u očajnoj potrazi za hranom. Gradovi u Kanadi i Rusiji su svjesni problema i situacija kada medvjedi “pljačkaju” kante i vrtove, tražeći hranu.


“Ako se ovo nastavi zbog klimatskih promjena, vjerojatno ćemo viđati još više sukoba jer nema puno hrane za medvjede. Ako izađu ranije, tražit će hranu među ljudima, u smeću, usjevima i hranilicama za ptice. Potencijal za sukob je zasigurno veći jer izlaze ranije”, zaključuje Servheen.