Važni saveznici

Teorija relativnosti je možda nekome dosadna, ali ova priča je sve osim toga

Portal Novilist.hr

FOTO/Einstein i Eddington, FOTO/Pixabay & Flickr

FOTO/Einstein i Eddington, FOTO/Pixabay & Flickr

Eddington je pomogao da svijet dozna za Einsteinovu teoriju opće relativnosti, a njihova je suradnja ključna za „rođenje moderne fizike i preživljavanje znanosti kao međunarodne zajednice kroz najtamnije dane Prvog svjetskog rata“.Čak i nakon što je dovršio čuvenu teoriju relativnosti 1915. godine, Albert Einstein je bi relativno nepoznato ime izvan Njemačke. Situacija se promijenila zbog britanskog astronoma Arthura Stanleyja Eddingtona.


Pismo koje je promijenilo povijest


Einsteinove ideje su bile zatočene usred rata i nacionalizma koji je „znanost neprijatelja“ pozdravio kao nepoželjnu u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše BBC.


Srećom, Einstein i Eddington su vjerovali da bi znanost trebala prerasti okvire i ratne podjele. Njihovo je surađivanje omogućilo teoriji relativnosti da „pregazi rovove“, a Einsteinu da postane jednim od najpoznatijih ljudi na planeti.
Einstein i Eddington se nisu upoznali tijekom rata, već je njihov zajednički prijatelj iz neutralne Nizozemske odlučio pismima proširiti novu i nepoznatu teoriju relativnosti u Britaniji. Upravo je Eddington, tada profesor na Cambridgeu i službenik Kraljevskog astronomskog društva, primio jedno takvo pismo.


Formula ispred muzeja u Berlinu, Flickr


Formula ispred muzeja u Berlinu, FlickrShvatio je teoriju, a kao pacifist je bio jedan od rijetkih britanskih znanstvenika koji su se „usudili razmišljati o njemačkoj znanosti“, kaže BBC. Zatim se posvetio kampanji za Einsteina, vodeći je u smjeru revolucije temelja znanosti i međunarodnoj suradnji samih znanstvenika.


Sami je Einstein bio idealan kandidat za ovakvo nešto, jer slovi kao briljantan mirotvorac koji je odbijao svaki ratni stereotip izazivajući najdublje istine samog Newtona.


Pomrčina Sunca kao dokaz Einsteinove teorije


Priča ide dalje, a Einstein se nalazi zarobljen u Berlinu pod stalnim nadzorom vlasti zbog svojih političkih mišljenja. Eddington u međuvremenu pokušava uvjeriti svijet da je „neprijateljski znanstvenik vrijedan njihove pažnje“.


Stoga je napisao prve knjige o relativnosti, držao predavanja o Einsteinu i postao jedan od najvećih govornika za znanost u dvadesetom stoljeću. Njegove su knjige bile bestseleri desetljećima, često je gostovao na BBC-ijevom radiju, a zbog svog je rada dobio i titulu viteza.


BBC objašnjava da je bilo teško vrijeme za uvjeravanje Ujedinjenog Kraljevstva o vremenu, svemiru i gravitaciji, dok su „brodovi potapali opskrbu hrane, a tisuće se mladih života gubilo u Belgiji“.


Einsteinove teorije same po sebi nisu bile dovoljne. Relativnost je bila nepoznata, pa je Eddington trebao krajnju demonstraciju točnosti teorije i samog Einsteina. Smatrao je da jedino međunarodni pristup može revolucionirati znanost.


Njegova je najbolja opcija bila testirati bizarna predviđanja teorije opće relativnosti. Zato je 29. svibnja 1919. promatrao pomrčinu sunca, a njegova su istraživanja dovela do jedne od prvih potvrda opće relativnosti u povijesti.


Eddington je počeo s kampanjom o pothvatu, čime je pokušavao privući znanstvenike i javnost, te podići uzbuđenosti oko rezultata. Novine su bile spremne izvijestiti o nečemu što je Eddington predstavio kao „epska bitka između britanskog Newtona i novog znanstvenika, Einsteina“.


Einstein je o ovome znao vrlo malo jer je bio ozbiljno bolestan zbog pothranjenosti, pa su Eddington i ostali znanstvenici u njegovom timu eksperiment proveli sami. Na promatranje pomrčine Sunca poslana su dva tima – jedan u Brazil, a drugi (Eddingtonov) na otok Principe, na zapadu Afrike.


Zvijezde koje su zanimale Eddingtona našle su se tijekom pomrčine prividno blizu ruba sunčevog diska. Einstein je pretpostavio broj koji bi označio promjenu položaja zvijezde u oku promatrača.


Eddington je odlučio ispitati teoriju, jer, ako je Einsteinovo tumačenje pogrešno, položaji zvijezda na fotografijama bi bili po pravilima astrometrije (položajna astronomija koja se bavi mjerenjem položaja nebeskih tijela).


Međutim, zvijezde su se na slikama našle pomaknute od njihovih stvarnih položaja, upravo tamo gdje su jednadžbe opće teorije relativnosti i predvidjele.


Pomrčina sunca/Potvrda teorije, FOTO/Wikimedia Commons, Wikipedia


Pomrčina sunca/Potvrda teorije, FOTO/Wikimedia Commons, WikipediaEinstein o pothvatu doznao preko telegrama


Nakon što su se timovi vratili s ekspedicije, bili su potrebni mjeseci intenzivnog mjerenja i matematike, ali Eddington je imao pozitivan rezultat. Tog se trenutka prisjeća kao najboljeg trenutka njegova života.


„Znao sam da će se Einsteinova teorija održati, a novi znanstveni pogled jednostavno mora prevladati“, prenosi BBC.


Znanstvenik je tako predstavio rezultate u prostoriji Kraljevskog društva, gdje su sjedili znanstvenici i novinari, jedva čekajući doznati je li „pobijedio Einstein ili Newton“.


Izjava je pokrenula opći kolaps, a predsjednik Kraljevskog društva ju je oslovio kao „jedno od najvećih postignuća ljudske misli“. Sutradan je The Times objavio naslov: „Revolucija u znanosti“.


I tako je Eddington uspio u naumu – preko noći je Einsteina pretvorio u znanstvenika o kojemu su svi htjeli znati više. Eddingtonova predavanja su privlačila na stotine ljudi, a oni koji su istima prisustvovali, učili su o „neobičnoj fizici relativnosti“, te o Einsteinu kao „simbolu međunarodne znanosti koji se podigao iznad mržnje i kaosa rata“.


Einstein, Ehrenfest & De Sitter; Eddington & Lorentz., Ured W. de Sittera u Leidenu, Nizozemska, 26 09.1923, FOTO/Wikipedia


Einstein, Ehrenfest & De Sitter; Eddington & Lorentz., Ured W. de Sittera u Leidenu, Nizozemska, 26 09.1923, FOTO/WikipediaS druge strane, sami Einstein je još uvijek bio izrazito bolestan, a o novostima je doznao preko telegrama koji mu je stigao preko Nizozemske. Bio je oduševljen što je njegova teorija dokazana, ali i šokiran novonastalom medijskom pažnjom.


Eddington i Einstein su bili odlični saveznici, iako su se upoznali tek nekoliko godina nakon završetka rata. Njihova je suradnja ključna za „rođenje moderne fizike i preživljavanje znanosti kao međunarodne zajednice kroz najtamnije dane Prvog svjetskog rata“, prenosi BBC.