Zvjezdani razgovor

Studentica simulirala zvuk zvijezda kako bi otkrila njihove tajne

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Kako zvijezde stapaju vodik u teže elemente u njihovim jezgrama, vrući plazma plin vibrira i uzrokuje treperenje zvijezda. Te fluktuacije, odnosno, nepostojanosti mogu istraživačima reći o strukturi zvijezde i kako će se ona mijenjati. Goldstein proučava zvijezde koje su veće od našeg suncaZvuk možda ne može putovati kroz vakuum prostora, ali to ne sprječava zvijezde da oslobode simfoniju zvučnih zapisa kao njihove nuklearne peći koje dovode do složenih vibracija. Teleskopi mogu uočiti te vibracije u vidu promjena svjetline ili temperature na površini zvijezde.


Ako se vibracije dokuče može se saznati više o unutarnjoj strukturi zvijezde koja je inače skrivena od pogleda, prenosi Phys.


“Violončelo zvuči poput violončela zbog svoje veličine i oblika. Vibracije zvijezda također ovise o njihovoj veličini i strukturi”, kaže Jacqueline Goldstein, studentica diplomskog studija astronomije Sveučilišta Wisconsin-Madison.
U svom radu Goldstein proučava vezu između zvjezdane strukture i vibracija razvijajući softver koji simulira različite zvijezde i njihove frekvencije.


S frekvencijama koje se ponavljaju u redoslijedu od nekoliko, morat će ubrzati zvjezdane vibracije za tisuću ili milijun puta da ih dovede u stanje normalno za ljudski sluh. Područje njezinog istraživanja naziva se astroseizmologija.


Kako zvijezde stapaju vodik u teže elemente u njihovim jezgrama, vrući plazma plin vibrira i uzrokuje treperenje zvijezda. Te fluktuacije, odnosno, nepostojanosti mogu istraživačima reći o strukturi zvijezde i kako će se ona mijenjati. Goldstein proučava zvijezde koje su veće od našeg sunca.


“To su one koje eksplodiraju i stvaraju crne rupe, neutronske zvijezde i sve teške elemente u svemiru koji tvore planete i, u biti,  daju novi život”, kaže Goldstein.


Radeći s profesorima astronomije Richom Townsendom i Ellen Zweibel, Goldstein je razvila program pod nazivom GYRE koji se uključuje u program MESA koji simulira zvijezde. Koristeći ovaj softver, Goldstein konstruira modele raznih vrsta zvijezda kako bi shvatila kako bi njihove vibracije mogle izgledati astronomima. Zatim provjerava koliko se simulacija i stvarnost uistinu podudaraju.


GYRE i MESA su programi otvorenog koda, što znači da znanstvenici mogu slobodno pristupati i mijenjati kod. Svake godine oko 40 do 50 ljudi pohađa ljetnu školu MESA na Sveučilištu Kalifornije u Santa Barbari kako bi naučili kako koristiti program.


Goldstein sada razvija novu verziju GYRE-a kako bi iskoristio podatke teleskopa TESS, koji je prošle godine lansiran u orbitu kako bi pregledao 200.000 najsjajnijih, najbližih zvijezda.


“Ono što TESS radi je gledanje u cijelo nebo. Moći reći za sve zvijezde koje možemo vidjeti vibriraju li ili. Ako da, moći ćemo proučavati njihove vibracije kako bismo saznali što se događa ispod površine˝, zaključuje Goldstein.