Bijeli nosorog

Sretna vijest: Uspješno kreirana dva embrija za spašavanje životinjske vrste na izdisaju

P. N.

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

 Krajnji je cilj stvoriti krdo od barem pet živućih životinja koje bi vratili u njihova prirodna staništa u Africi, za što će trebati desetljećaZnanstvenici javljaju da su uspjeli u kreiranju dvaju embrija sjevernog bijelog nosoroga, vrste koja je gotovo izumrla. Dio je to međunarodnih pokušaja u spašavanju vrste koja je spala na tek dva primjerka u čitavom svijetu – dvije ženke, prenosi New York Post. 


Embriji su stvoreni u laboratoriju pomoću jajašca uzetih od ženke i zamrznute sperme dvaju preminulih mužjaka, koji su bili spremljeni u tekući dušik, da bi se u bliskoj budućnosti “umetnuli” u surogat majku. 


“Danas smo postigli važan korak na vrlo teškoj cesti koji nam dozvoljava planiranje budućih koraka u programu spašavanja sjevernog bijelog nosoroga”, kaže Thomas Hildebrandt sa Instituta za zoologiju i istraživanje divljine, u njemačkom Leibnizu.
 Institut je dio internacionalnog konzorcija znanstvenika i konzervatora koji su proceduru planirali i razvijali godinama. Krajnji je cilj stvoriti krdo od barem pet živućih životinja koje bi vratili u njihova prirodna staništa u Africi, za što bi im mogla trebati desetljeća.


FOTO/Sudan, Wikimedia Commons


FOTO/Sudan, Wikimedia CommonsDesetljeća krivolova su uzela svoj danak nad ovom, ali i ostalim vrstama nosoroga. Životinje su ubijane zbog svojih rogova koji se koriste za rezbarstvo, a u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog njihovih svojstava za ozdravljenje. 


“Najpoželjniji neženja”


Posljednji primjerak sjevernog bijelog nosoroga zvao se Sudan i imao je četrdeset i pet godina. Proslavio se 2017. godine kada su ga na Tinderu prozvali “najpoželjnijim neženjom na svijetu”, što je bio dio pokušaja skupljanja financijske pomoći. Ime je dobio po državi u kojoj je rođen, a 2018. godine je eutanaziran zbog bolesti povezanih sa starošću.


Stvaranje embrija je postignuto u laboratorijima Cremona’s Avantea. Cesare Galli i njegov tim, izvadili su pet nezrelih jajnih stanica iz svake od preostalih ženki (Najin i Fatu) koje žive u skloništu u Keniji, doznajemo s NYP-a.


Nakon procesa inkubacije, ukupno ih je sedam odraslo i bilo sposobno za oplodnju, nakon čega su se dva oplođena jajašca razvila u održive embrije.


“Prije pet godina se ovo činilo kao nemoguć cilj, a danas ih imamo. Ovo je fantastično postignuće čitavog tima koje nam dozvoljava optimizam”, kaže Jan Stejskal, direktor odjela za komunikacije zoološkog vrta u Češkoj, gdje su dame Najin i Fatu rođene.