Mali istraživači

Srednjoškolci istražuju fiziku čestica na IRB-u rame uz rame sa znanstvenicima CERN-a

Portal Novi list, Hina

Foto IRB

Foto IRB

Prvi dan na IRB-u počeo je predavanjima o programu istraživanja na CERN-uInstitut Ruđer Bošković zahvaljujući Međunarodnom nastavnom danu za male istraživače, programu koji provodi CERN, u utorak i srijedu ugošćuje četrdesetak srednjoškolaca koji će kroz niz predavanja, radionica i istraživačkih zadataka doživjeti radni dan znanstvenika na CERN-u.


U sklopu tog programa CERN-a svake godine više od 13.000 učenika u 60 zemalja na jedan dan posjećuje jedno od oko 225 sveučilišta ili istraživačkih instituta kako bi se upoznali s izazovima fizike čestica, priopćili su s IRB-a.


Kako se ističe u priopćenju, posljednjih godina fizika čestica je područje znanosti koje brzo napreduje. Otkriće Higgsovog bozona na LHC-u u ljeto 2012. godine je privuklo veliku pažnju javnosti diljem svijeta.


Analiza sudara protona
Srednjoškolci iz cijelog svijeta imaju priliku u sklopu Međunarodnog nastavnog dana istražiti tu naprednu granu fizike i sudjelovati u analizi stvarnih podataka prikupljenih na LHC-u.


Prvi dan na IRB-u počeo je predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC akceleratoru, snimljenih CMS detektorom, nakon čega srednjoškolci imaju priliku analizirati podatke.


Vrhunac radnog dana je videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima diljem svijeta koji su taj dan analizirali podatke.


Jedinstvena prilika


”Ovaj program CERN-a omogućava srednjoškolcima da u autentičnoj atmosferi steknu uvid u rad najvećeg Europskog laboratorija za fiziku čestica, nauče više o modernim istraživanjima u fizici čestica kroz lako razumljive prezentacije i radionice naših fizičara izravno uključenih u istraživanja na CERN-u.


Kroz ovaj program nudi im se jedinstvena prilika da rade rame uz rame sa znanstvenicima”, istaknuo je dr. sc. Vuko Brigljević, organizator programa na IRB-u te voditelj Laboratorija za fiziku elementarnih čestica u Zavodu za eksperimentalnu fiziku IRB-a.


Brigljevic s CERN-om surađuje još od doktorata, a tu suradnju nastavlja i nakon povratka na Institut Ruđer Bošković da bi 2012. godine s kolegama s IRB-a, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao u otkriću Higgsovog bozona.


Iz IRB-a napominju da danas ukupno šest laboratorija iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku i Zavoda za teorijsku fiziku IRB-a surađuje s CERN-om kroz različite projekte i eksperimente.


Hrvatska je postala i službeno pridružena članica CERN-a 2019. godine nakon što je potpisan sporazum o dodjeli Republici Hrvatskoj statusa pridružene zemlje članice CERN-a, podsjećaju.


Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) najveći je istraživački laboratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njime upravlja dvadeset država.


U njemu je zaposleno oko 2.500 ljudi, a preko 12.000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.