Izvješće znanstvenog tima

Službeni dokaz o izravnoj vezi čovjeka i gubljenja leda: Zbog nas prevladavaju topli oceanski uvjeti

Portal Novilist.hr

FOTO/NASA

FOTO/NASA

Do sada nije bilo jasno kako ove prirodne promjene u vjetrovima mogu uzrokovati neprestane gubitke leda.Gubitak leda na Zapadnoj Antarktici znatno se povećao u posljednjih nekoliko desetljeća i još traje. Znanstvenici već neko vrijeme znaju da je gubitak leda u ovoj regiji uzrokovan topljenjem u oceanima te da različiti vjetrovi u regiji uzrokuju prijelaze između relativno toplih i hladnih oceanskih uvjeta oko ključnih ledenjaka. Međutim, do sada nije bilo jasno kako ove prirodne promjene u vjetrovima mogu uzrokovati neprestane gubitke leda, prenosi SciTech Daily.


Znantno povećanje razine oceana


Kako je objavljeno ovog tjedna u časopisu “Nature Geoscience”, znanstveno-britanski znanstveni tim je izvijestio da je, pored prirodnih varijacija koje traju desetak godina, došlo do dugotrajne promjene vjetrova što se može povezati s ljudskim aktivnostima. To je važan rezultat jer bi daljnji gubitak leda mogao uzrokovati porast razine mora na desetine centimetara do 2100. godine.


Istraživački tim je kombinirao satelitska promatranja i simulacije klimatskih modela da bi razumio kako se vjetrovi nad oceanom u blizini zapadnog Antarktika mijenjaju od 1920-ih kao odgovor na povećane koncentracije stakleničkih plinova.
Njihova istraga otkriva da su klimatske promjene izazvane čovjekom uzrokovale dugoročnu promjenu vjetrova i da su topli oceanski uvjeti postepeno postali prevladavajući.


FOTO/Flickr


FOTO/FlickrIzravna veza ljudskih aktivnosti i gubljenja leda


„Utjecaj klimatskih promjena izazvanih čovjekom na zapadni antarktički ledeni list nije jednostavan. Ovo je prvi dokaz izravne veze između ljudskih aktivnosti i gubitka leda sa zapadnog Antarktika. Naši rezultati impliciraju da su kombinacija ljudske aktivnosti i prirodnih klimatskih promjena uzrokovali gubitak leda u ovoj regiji, što znači oko 4,5 centimetara porasta razine mora po stoljeću”, kaže profesor Paul Holland iz “British Antarctic Survey” za SciTech Daily.


Smanjenje stakleničkih plinova


„Važno je otkriće da će se, ukoliko se u budućnosti nastave visoke emisije stakleničkih plinova, vjetrovi stalno mijenjati i moglo bi doći do daljnjeg povećanja topljenja leda. Međutim, ako se emisije stakleničkih plinova ograniče, vjetrovi iz današnjih uvjeta malo se mijenjaju. To pokazuje da bi ograničavanje emisije stakleničkih plinova sada moglo smanjiti budući doprinos na razini mora iz ove regije”, dodaje profesor Holland.


FOTO/Flickr


FOTO/Flickr“Znali smo da na ovu regiju utječu prirodni klimatski ciklusi koji traju desetak godina, ali oni nisu nužno objasnili gubitak leda. Sada imamo dokaze da stoljetna promjena stoji u osnovnih ciklusa, te da ih uzrokuju ljudske aktivnosti”, nadovezuje se profesor Pierre Dutrieux iz Zemaljskog opservatorija Lamont-Doherty, sa Zemaljskog instituta Sveučilišta Columbia u New Yorku.


„Ovi rezultati rješavaju dugogodišnju zagonetku. Već neko vrijeme znamo da su različiti vjetrovi u blizini ledene ploče Antarktike pridonijeli gubitku leda, ali nije bilo jasno zašto se ledena ploča sada mijenja. Naš rad s ledenim jezgrama izbušenim u ledenom listu na Antarktici pokazuju, na primjer, da su uvjeti vjetra bili slični i u prošlosti. No podaci o ledenoj jezgri također sugeriraju suptilni dugoročni trend vjetrova. Ovaj novi rad potvrđuje te dokaze i  objašnjava zašto se takav trend dogodio”, objašnjava profesor Eric Steig sa Sveučilišta Washington.