Ekološki

Skupina istraživača uzgojila je povrće iz kose prikupljene u frizerskim salonima

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Znanstvenici su uspjeli proizvesti usjeve koristeći keratin koseIstraživači sa Sveučilišta u Singapuru koristili su kosu iz frizerskih salona za uzgoj lisnatog povrća, rukole i kineskog bok choy kupusa.


Profesori Ng Kee Woei i Hu Xiao s Tehnološkog sveučilišta Nanyang stvorili su održivu alternativu medijima za rast koji se koriste u poljoprivredi, koristeći keratin ekstrahiran iz kose.


Konkretno, istraživači su prakticirali takozvano hidroponsko vrtlarstvo, koje uključuje uzgoj povrća bez zemlje, ali uz korištenje supstrata kao potpornog sustava i mjesta za skladištenje hranjivih tvari i vode.
Prof. Ng, znanstveni suradnik NTU-ove Škole za znanost o materijalima i inženjerstvo, istaknuo je da stočarstvo također stvara značajne količine keratina kao organskog otpada budući da ga ima u izobilju u vuni, rogovima, papcima i perju.


Ovaj se otpad stoga može koristiti i iskorištavati za održiviju poljoprivredu.


Istraživači sa singapurskog Tehnološkog sveučilišta Nanyang prvo su dobili ošišanu kosu iz frizerskih salona, ​​ekstrahirali keratin iz nje, a zatim je ojačali miješajući je s celuloznim vlaknima dobivenim iz drvene pulpe. Nakon sušenja, smjesa je dala spužvasti materijal.


Zatim su, koristeći taj materijal kao hidroponski medij za rast, uzgojili rukolu i kupus bok choy.


Istraživački tim otkrio je da je ova tvar bila vrlo učinkovita u apsorpciji i zadržavanju hranjive otopine na bazi vode, koja se koristi u hidroponskim postavama i u potpori biljkama i njihovom rastu.


Za razliku od drugih medija, materijal na bazi keratina potpuno se otapa u četiri do osam tjedana, pretvarajući se u hranjive tvari za biljke. Ovaj proces ne šteti okolišu.


Osim toga, istraživači su primijetili da biljke uzgojene u keratinskom tlu imaju dulje korijenje od onih uzgojenih u standardnim tlima, što im omogućuje da apsorbiraju više vode i hranjivih tvari.