Promjena polova

Sjeverni magnetski pol “bježi” od Kanade prema Sibiru. Znanstvenici na mukama

P. N.

Photo: Unsplash

Photo: Unsplash

Sjeverni se pol odmiče od Kanade i usmjerava putanju prema Sibiru, krećući se 50 kilometara po godini.Istraživači tvrde da se Sjeverni pol odmiče od Kanade i ide prema Sibiru. Problem kretanja pola je dosegao vrhunac, a znanstvenici diljem svijeta pokušavaju obnoviti globalni model polova.


Nazvan “Svjetski magnetski model”, spaja svu modernu navigaciju, od sistema za navigaciju brodova do Google mapa na mobitelima. Posljednja je verzija ove mape izrađena 2015. godine i trebala je trajati do 2020. No, istraživači otkrivaju da se magnetska polja mijenjaju tolikom brzinom, da je potrebna hitna izmjena postojećih mapa. 


Daily Mail prenosi da je izmjena bila dogovorena 15. siječnja, ali zbog problema u američkoj vladi, pomaknuta je na 30. ovog mjeseca. Magnetska su polja u konstantnoj promjeni. Magnetski sjever “luta” i svakih nekoliko stotina tisuća godina, polaritet se mijenja na način da bi kompas umjesto na jug, pokazivao na sjever.   
“Greška raste čitavo vrijeme. Početkom 2018. godine, kao dio naše redovne procjene WMM-a, zaključili smo da je model premašao svoje specifikacije u roku tri godine, u petogodišnjem ciklusu.”, izjavljuje Arnaud Chulliat, geomagnetist sa Sveučilišta u Koloradu, a prenosi Daily Mail.


“Istražili smo ovu grešku i stigli do zaključka da je uzrok kombinirani efekt globalnog geomagnetskog ubrzanja otkrivenog tijekom 2015. i 2016., te brze promjene magnetskih polja na Sjevernom polu”, dodaje Chulliat.