Patuljasti planet

Šef NASA-e želi da Pluton ponovno postane planet: “Sviđalo mi se što postoji devet planeta”

P. N.

FOTO/JPL-NASA

FOTO/JPL-NASA

Bridenstine, bivši kongresmen u Oklahomi, u prošlosti je izrazio potporu klasificiranju Plutona kao planeta.Šef NASA-e Jim Bridenstine vjeruje da bi Pluton trebao biti klasificiran kao planet, prenosi MSN. 


“Ovdje sam da vam kažem da kao NASA-in administrator, vjerujem da bi Pluton trebao biti planet”, rekao je tijekom govora na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Washingtonu.


“Sviđalo mi se što postoji devet planeta, a što je s tim?” dodao je kasnije.  Plutonu je oduzet status planeta 2006. godine, kada je Međunarodna astronomska unija (IAU) konferenciji u Pragu donijela kontroverznu odluku da ga zbog nove definicije planeta, klasificira kao “patuljastu planetu”. 
Bridenstine, bivši kongresmen u Oklahomi, u prošlosti je izrazio potporu klasificiranju Plutona kao planeta.


“Možete napisati da je NASA-in administrator ponovo proglasio Pluton planetom”, rekao je tijekom govora u kolovozu na Sveučilištu u Coloradu. “Stojim uz to. Tako sam naučio i tome sam posvećen.”


Unutar znanstvene zajednice traje rasprava o tome kako označiti Pluton. Skupina istraživača tvrdila je u radu objavljenom prošle godine da je obrazloženje IAU-a za deklasifikaciju Plutona valjano.


IAU definira planet kao nebesko tijelo koje je “očistilo susjedstvo oko svoje orbite”, što znači da masa mora biti najveća gravitacijska sila u njegovoj orbiti.