Vitomir Maričić

Riječki rekorder u ronjenju na dah za Dan planete zemlje govori o svojim avanturama po svijetu

Portal Novilist.hr

Vitomir Maričić snimljen tijekom ronjenja u Samoi

Vitomir Maričić snimljen tijekom ronjenja u Samoi

Tijekom predavanja, Vitomir Maričić fotografijama i video-zapisima predstavit će specifične biljke i životinje sa svakog pojedinog kontineta i zemlje koje je susreo tijekom putovanja te posjetiteljima prenijeti iskustvo upoznavanja dalekih kulturaRIJEKA U Astronomskom centru Rijeka i ove godine obilježit će se Dan planete Zemlje prigodnim programom u utorak, 23. travnja 2019. godine koji će uključivati projekciju u digitalnom planetariju „Susret s astronomijom“ (+4) s početkom u 18 sati te predavanje Vitomira Maričića, višestrukog rekordera u ronjenju na dah, kineziologa, avanturista, instruktora sportskog penjanja, diplomiranog fotografa, volontera, pod nazivom „Nešto od našeg planeta“ s početkom u 18.30 sati.


Ovogodišnja tema međunardne manifestacije je Zaštitimo naše vrste: pčele, koraljni grebeni, slonovi, žirafe, insekti, kitovi i druge.


Prigodni program namijenjen je posjetiteljima starijima od 7 godina. Ulaz na predavanje je slobodan, dok su cijene ulaznica za planetarij za djecu, učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom iznosi 10 kuna, a za odrasle 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni pola sata prije početka programa ili online putem www.mojekarte.hr.


Nešto od našeg planeta
Povodom Dana planete Zemlje iskustva sa svojih mnogobrojnih putovanja diljem našeg zeleno-plavog planeta podijelit će svestrani Riječanin Vitomir Maričić.


Ovaj zaljubljenik u avanturu i daleka putovanja, poznat je i kao višestruki rekorder u ronjenju na dah, instruktor sportskog penjanja, diplomirani kineziolog, avanturist, fotograf, volonter, voditelj ekspedicije na Kilimanjaro, a mnogi Riječani će ga možda prepoznati kao bivšeg voditelja spasilačke službe na Bazenima Kantrida.


Više o Vitomiru Maričiću pronađite OVDJE.


Tijekom predavanja, Vitomir Maričić fotografijama i video-zapisima predstavit će specifične biljke i životinje sa svakog pojedinog kontineta i zemlje koje je susreo tijekom putovanja te posjetiteljima prenijeti iskustvo upoznavanja dalekih kultura. Cijelo predavanje usko je vezano uz tematiku ovogodišnjeg obilježavanja Dana planete Zemlje koje fokusirano za zaštitu ugroženih vrsta biljaka i životinja.


Dan planete Zemlje


Ovu međunarodna manifestacija u Astronomskom centru Rijeka obilježava se od 2014. godine različitim programom. Po prvi je puta obilježena 22. travnja 1970. na sveučilištima SAD-a, a danas se obilježava u 190 zemalja svijeta s ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša.


Ovogodišnje aktivnosti provode se pod sloganom „Zaštitimo naše vrste“ kako bi se skrenula pozornost na biljne i životinjske vrste na rubu izumiranja: pčele, koraljni grebeni, slonovi, žirafe, insekti, kitovi i druge.