Nebeska poslastica

Pune 794 godine trebale su Jupiteru i Saturnu da se opet skoro pa “poljube”

Jakov Kršovnik

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Već oko 17 sati, 17 i 15, dovoljno je izaći te pogledati prema jugozapadu i vrlo ćete lako uočiti Jupiter, a pokraj njega istočno, »lijevo«, i Saturn. Vrhunac će biti 21. prosinca, kada će doći do konjunkcije, rekla je Vanesa Ujčić Ožbolt iz Akademskog astronomskog društva - RijekaRIJEKA – Ako ste ovih dana primijetili sjajan objekt u pravcu jugozapada na večernjem nebu, a i jedan manje sjajan istočno od njega, znajte da se radi Jupiteru i Saturnu čiju ćemo konjunkciju, odnosno prividni susret na nebu, vidjeti 21. prosinca.


Strani mediji također pišu o ovom događaju pa je tako Forbes istaknuo da se od 1226. godine nije sa Zemlje mogao vidjeti ovako bliski susret ovih dvaju planeta. Forbes piše i kako je Johannes Kepler smatrao da je betlehemska zvijezda, koju su slijedila tri mudraca na putu prema mjestu rođenja Isusa Krista, mogla biti trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere. No, postoji više odgovora na to pitanje, a to je samo jedan od njih.


Kako bilo, nazvali smo Akademsko astronomsko društvo – Rijeka te nam je njihova voditeljica programa Vanesa Ujčić Ožbolt približila ovu pojavu, odnosno činjenicu da će se u ponedjeljak Jupiter i Saturn vidjeti gotovo kao jedan objekt na nebu.
– Jupiter i Saturn već su tjednima i mjesecima vidljivi na večernjem nebu te vjerujem i da su ih mnogi vidjeli. Zemlja i drugi planeti okreću se oko Sunca, svaki na svojoj udaljenosti i pri svojoj brzini. Kada pogledamo prema nebu, onda nam se drugi planeti naizgled projiciraju na drugi dio zvjezdane pozadine, jer su zvijezde daleko od nas, pa nam se zvjezdana pozadina čini fiksna i nepromjenjiva. Kako su nam dani kratki, već oko 17 sati, 17 i 15, dovoljno je izaći te pogledati prema jugozapadu i vrlo ćete lako uočiti Jupiter, a pokraj njega istočno, »lijevo«, i Saturn.


Vrhunac će biti, kako smo rekli, 21. prosinca, kada će doći do konjunkcije te će udaljenost Jupitera i Saturna biti svega jedna petina promjera punog Mjeseca. Možemo se samo nadati da će nas i vrijeme poslužiti odnosno da će biti vedro, rekla nam je Vanesa Ujčić Ožbolt iz Akademskog astronomskog društva – Rijeka.