Heracles Inexpectatus

Pronađen fosil drevne divovske papige: Ime je dobila po grčkom polubogu

Portal Novilist.hr

FOTO/Heracles inexpectatus

FOTO/Heracles inexpectatus

"Već dvadeset godina iskapamo ova fosilna nalazišta i svake godine otkrivamo nove ptice i druge životinje", kaže Trevor Worthy sa Sveučilišta Flinders.Istraživači su otkrili izumrlu vrstu ptice na Novom Zelandu za koju kažu da je najteža poznata papiga koja je ikada živjela, prenosi MSN. 


Poznata i kao “Heracles inepectatus”, ptica narasla na nešto više od jednog metra i težila oko sedam kilograma, što pokazuje studija objavljena u časopisu Biology Letters.


Ime papige se odnosi na Herakla, lika iz grčke mitologije koji je poznat po svojim avanturama s velikim mitskim zvijerima – i neočekivanoj prirodi otkrića ptice.
“Heraklo, kao najveći papagaj ikad, bez sumnje je s masivnim kljunom mogao širom otvoriti sve što je zamislio. Možda je večerao uobičajenu hranu za papige, a možda se hranio i drugim papigama”,  kaže  Mike Archer sa Sveučilišta u Novom Južnom Walese (UNSW).


Fosili su pronađeni na dobro poznatom nalazištu u regiji Central Otago na Južnom otoku Novog Zelanda u ležištu koje datira prije otprilike 19 milijuna godina – u vrijeme kada bi to područje proživljavalo suptropsku klimu.


Bogatstvo divovskih ptica na Novom Zelandu


“Ovo je mjesto bilo puno drugačije, s vrlo neobičnom faunom koja se prenijela u novija vremena”, kaže Vanesa De Pietri iz muzeja Canterbury. 


Uz fosile mnogih ptica, područje je bogato i ostacima drevnih krokodila, kornjača, šišmiša i drugih životinja.


“Već dvadeset godina iskapamo ova fosilna nalazišta i svake godine otkrivamo nove ptice i druge životinje”, kaže Trevor Worthy sa Sveučilišta Flinders.


“Iako je Heraklo jedna od najspektakularnijih ptica koju smo pronašli, nema sumnje da u ovom zanimljivom nalazištu tek treba otkriti još puno vrsta”, rekao je.


Istraživači kažu da je Heraklo vjerojatno živio u suptropskim šumama koje su bile bogate lovorovima, palmama i podokarpus stablima.


“To je nesumnjivo pružilo bogatu žetvu voća koje je važno u prehrani Herakla i papiga te golubova koji su živjeli s njim. Ali na šumskom tlu, Heraklo se natjecao s adzebilima (vrste ptica koje ne lete) i precima moa (iz reda nojevki)”, kaže Suzanne Hand s UNSW-a. 


Heraklo spada u grupu drevnih papiga čije je prirodno stanište Novi Zeland.


“Novi Zeland je poznat po ogromnim pticama. Ne samo po mou, već i po divovskim guskama i adzebilima na tlu, uz divovske orlove koji su gospodarili nebom. Ali, do sada još nitko nije pronašao izumrlu divovsku papigu”, kaže Worthy, prenosi MSN.