Jednostanični organizam

Prestavljen blob, čudo Majke prirode: ‘Iznenadio nas je, nema mozga, ali je sposoban učiti’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Ponaša se iznenađujuće za nekoga tko izgleda poput gljive (…) ponaša se kao životnja i sposoban je učiti"PARIZ Pariški zoološki vrt predstavio je u srijedu tajanstveni novi organizam nazvan “blob”, žućkasto jednostanično živo biće nalik gljivi, ali koje se ponaša poput životinje.


Taj najnoviji izložak Pariškog zoološkog vrta koji će od subote biti dostupan javnosti, nema usta ni želuca, niti očiju, a ipak može otkriti hranu i provariti je.


Blob ima gotovo 720 spolova, može se kretati iako nema noge ni krila, a sam sebe izliječi u dvije minute ako je prepolovljen.
“Blob je živo biće i jedna od tajni Majke prirode”, kaže Bruno Daivd, ravnatelj Pariškog prirodoslovnog muzeja koji radi u sklopu Zoološkog vrta.


“Iznenadio nas je jer nema mozga, a ipak je sposoban učiti (…) pa ako spojite dva bloba, onaj koji je naučio svoje znanje prenosi drugom”, objašnjava ravnatelj.


Blob je dobio ime po znanstvenog fantastičnom horroru iz 1958. u kojem glumi mladi Steve McQueen, a izvanzemaljsko biće Blob konzumira sve što mu se nađe na putu u gradiću u Pennsylvaniji.


“Znamo zasigurno da blob nije biljka, ali nismo sigurni je li riječ o životinji ili gljivi”, kaže David.


“Ponaša se iznenađujuće za nekoga tko izgleda poput gljive (…) ponaša se kao životnja i sposoban je učiti”.